Για το αν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλογή προέδρου του Αρείου Πάγου, εισαγγελέα και και αντεισαγγελέων εν όψει εκλογών τοποθετήθηκε την Τετάρτη ο πρώην υπουργός και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.
«Τυπικά η κυβέρνηση έχει τη νομιμότητα να το κάνει από τη στιγμή που οι εκλογές πάνε στις 7 Ιουλίου.
»Δεν είναι έκνομο, είναι αθέμιτο πολιτικά», δήλωσε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Σκανδαλίδης και σχολίασε ότι «όλα αυτά είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά».
Ο Βενιζέλος «βράζει»
Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας.
Ωστόσο, όπως είπε, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.
Επισήμανε παράλληλα πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα.
Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση την παραπάνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.
Επί της ουσίας, πρόσθεσε, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή.