Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην «σέντρα» ο Μητσοτάκης για κόψιμο της 13ης σύνταξης – Η παραδοχή και η στρατηγική Τσίπρα

Στην «σέντρα» ο Μητσοτάκης για κόψιμο της 13ης σύνταξης – Η παραδοχή και η στρατηγική Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωεκλογές 2019, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Προοδευτική Συμμαχία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, ΣΥΡΙΖΑ, Τρίκαλα,

Με αιχμή του δόρατος τη 13η σύνταξη και τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν θεσπιστεί από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα πορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, προτάσσοντας το δίλημμα εάν οι πολίτες θα επικροτήσουν τη χορήγηση της μόνιμης 13ης σύνταξης ή θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να την καταργήσει.

Διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη χθεσινή ομιλία του στα Τρίκαλα, παρουσία περισσότερων από 3.000 πολιτών, προσέλευση η οποία ξάφνιασε μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε το σκληρό δίλημμα προ του οποίου βρίσκονται οι πολίτες, επικεντρώνοντας στο εκλογικό κοινό των συνταξιούχων.

«Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο: η ψήφος σου είναι ψήφος εμπιστοσύνης και έγκρισης της 13ης σύνταξης και διατήρησης της ή είναι ψήφος απόρριψης.

»Βλέπετε πως καιροφυλακτούν τα κοράκια να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξης.

»Αν οι πολίτες δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική μας κανείς διευθυντής τράπεζας και κανείς τεχνοκράτης δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα μέτρα αυτά.

»Αν όμως ψηφιστεί το ψηφοδέλτιο που γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης, κατάργηση του οκτάωρου, κατάργηση του πενθήμερου, θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας στα Τρίκαλα.

Η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού συνέπεσε χρονικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη 13η σύνταξη στο δελτίο του Star, γεγονός που εκλήφθηκε από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ως βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ΝΔ δεσμεύεται από τα μέτρα ελάφρυνσης και τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος την ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, την οποία έχει δεσμευθεί ωστόσο ο κ. Τσίπρας ότι δε θα εφαρμόσει όπως έκανε και με τις περικοπές στις συντάξεις, τόνισε πως «εγγυώμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες».

Αυτό ακριβώς θεωρήθηκε και άμεση και κυνική παραδοχή του αρχηγού της ΝΔ πως όχι μόνο δεν εγγυάται τη διαρήτηρση της μόνιμης 13ης σύνταξης, αλλά επί της ουσίας προανήγγειλε και την κατάργησή της σε ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία.

Αντίστοιχη δυσανεξία στη δέσμευση για διατήρηση της 13ης σύνταξης είχαν δείξει εξάλλου τις προηγούμενες μέρες τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Γεωργιάδης, όσο και πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Κυρανάκης, Αυγενάκης κλπ, απαξιώνοντάς την ως «προεκλογικό επίδομα» και επιχειρώντας να αποδομήσουν το γεγονός ότι πρόκειται για μόνιμη ενίσχυση που θα δίνεται στους συνταξιούχους κάθε χρόνο.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών πως «όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό που θέλει είναι να ξηλώσει ένα προς ένα τα θετικά μέτρα που αναγκαστικά ψήφισε, με αποκορύφωμα τη 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες λαϊκισμό».

Στον καμβά αυτόν τα σκληρά διλήμματα αναμένεται να ενταθούν στην τελευταία εβδομάδα μέχρι τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, με το στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα να έχει στη φαρέτρα του τις παραδοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την απελευθέρωση της επταήμερης εργασίας, την κατάργηση των επιδομάτων και του δώρου Χριστουγέννων καθώς και την πρότασή του για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τρίβουν τα χέρια τους καθώς όπως τονίζουν, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε του συνέντευξη εμφανίζεται ανεπαρκής αποκαλύπτοντας το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο θεωρείται «χειρότερο από του ΔΝΤ».

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση καθώς βλέπουν πως οι εξαγγελίες Τσίπρα έχουν επιδράσει θετικά στους πολίτες.

Όπως τονίζουν, ότι έχει εξαγγελθεί από την ΔΕΘ και μετά έχει γίνει ήδη νόμος του κράτους ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ελαφρύνσεις μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή το φθινόπωρο.

Σχετικά άρθρα