Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα μέσω ΕΦΚΑ όπου ασφαλισμένοι ή υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους για τη ρύθμιση της οφειλής τους με 120 δόσεις και ηλεκτρονικά θα πληροφορείται καθένας πως διαμορφώνεται το ποσό, μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων των προστίμων κατά 85% και της βασικής οφειλής.
Το ελάχιστο ποσό δόσης σε κάθε περίπτωση είναι τα 50 ευρώ και για τους αγρότες θα είναι 30 ευρώ, αλλά σε αυτούς δεν υπάρχει «κούρεμα» κεφαλαίου αλλά μόνο «κούρεμα» προσαυξήσεων.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύη, Έφη Αχτσιόγλου.
Η κα Αχτσιόγλου στον Στάθη Σχινά εξήγησε ότι όσοι οφειλέτες δεν επιλέξουν το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, αλλά μόνο τις 120 δόσεις θα έχουν και πλήρη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον και δεν υπάρχουν κριτήρια για τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτή μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως.
Όσοι επιλέξουν όλες τις μειώσεις θα πρέπει να υπολογίζουν ότι η οφειλή τους θα μειωθεί περίπου κατά 65%, και εντάσσονται στη νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση καθώς και όσοι έχουν κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.
Η υπουργός αναφορικά με τις δηλώσεις του ο αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επταήμερη εργασία εξήγησε ότι «το ζήτημα δεν ήταν αν παρερμηνεύτηκε η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ή αν παρακούσαμε κάποιοι κακοπροαίρετοι κ.τ.λ.
»Ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου είπε από μόνος του –γιατί στην πραγματικότητα δεν του ετέθη καμιά σχετική ερώτηση– από μόνος του είπε ότι “θα σας μιλήσω τώρα για κάτι νέο”.
»Δηλαδή ο άνθρωπος μίλησε για μια αλλαγή, μια αλλαγή στην οποία είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσαρμοστεί.
»Με τον ίδιο τρόπο που είχε μιλήσει και στο παρελθόν γι’ αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντιλαμβάνεται, ότι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι πραγματικότητα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος στο παρελθόν, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψίες στις οποίες κακώς έχουμε κολλήσει και κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση, δεν αφορούν τον σύγχρονο κόσμο, με τον ίδιο τρόπο λοιπόν προανήγγειλε και αυτό που πήγαινε να πει μετά.
»Και το οποίο τι ήταν μετά; Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι αν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμφωνούν μεταξύ τους θα πρέπει να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και επταήμερο.
»Αυτή ήταν η δήλωση του και για όσους αμφιβάλλουν ότι μπορεί πράγματι να ήταν αυτή η δήλωση, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, όπως είπα, για κάτι νέο για μια αλλαγή.
»Εάν δεν μιλούσε για κάτι νέο ή για κάτι υφιστάμενο δεν θα το έθετε έτσι, δεν θα ήταν κάποια αναγγελία αυτή κάποια εξαγγελία του».
Η κα Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι «η επταήμερη εργασία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη χώρα δεν είναι κάτι νέο» π.χ. εργοστάσια, ΔΕΗ, νοσοκομεία, ραδιόφωνα κ.ά. «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες ακατάπαυστα.
»Υπάρχουν βασικοί νόμοι εδώ και δεκαετίες επίσης οι οποίοι προβλέπουν και τα ωράρια τα εβδομαδιαία και την εβδομαδιαία ανάπαυση.
»Άρα είναι πρόδηλο ότι κ. Μητσοτάκης μιλούσε για κάτι διαφορετικό για μια αλλαγή. Μιλούσε για το επταήμερο της εργασίας».
Η υπουργός τόνισε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται κάτι που είναι θεμελιακό ότι η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου δεν είναι μια σχέση ισότητας», «δεν είναι μια ισότιμη σχέση», είναι «εγγενώς άνιση».
Η κα Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συντάξεις χηρείας και στα έξι μέτρα που ψηφίστηκαν, «που τις φέρνουν σε καθεστώς καλύτερο από αυτό που ίσχυε πριν το 2016».
Καθώς από το 50% πηγαίνει στο 70% της σύνταξης του θανόντος και καταργούνται τα ηλικιακά όρια για χήρες και χήρους και θα λαμβάνουν τη σύνταξη ες αεί και ο επαναϋπολογισμός της λειτουργεί μόνο θετικά. Η χρονική διάρκεια του γάμου πάει πλέον στα τρία χρόνια.