ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας η δυνατή Ελλάδα

Πάιατ: Δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας η δυνατή Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Aισιόδοξος για το μέλλον της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠA εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στη Σχολή Ικάρων.

Ο κ. Πάιατ τόνισε πως από αυτή τη σχέση υπάρχουν πολλά και σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Ο Aμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, από το 1947 μέχρι σήμερα.

Όπως είπε, το θέμα που κλήθηκε να καλύψω στην ομιλία του, «δηλαδή πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αεροπορική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, είναι σημαντικό και ιδιαίτερα σχετικό με τον ρόλο της Ελλάδας στην νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

»Αυτό ήταν αλήθεια το 1947, όταν οι ΗΠΑ επένδυσαν στην επιτυχία της Ελλάδας, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, και παραμένει αλήθεια και σήμερα που η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει πολλαπλές στρατηγικές προκλήσεις σε αυτή την περιοχή».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επισήμανε τη σημασία της νατοϊκής συμμαχίας για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε ακόμα στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε δηλώσει τότε ότι η Ελλάδα έχει θέση κλειδί στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.

Σημείωσε, επίσης, πως μέσω του στρατηγικού διαλόγου έχουν τεθεί κοινοί στόχοι, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση κοινού συστήματος έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, ο κ. Πάιατ τόνισε πως αναμένει να υπάρξει επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως η ανανέωση αυτή της συμφωνίας θα είναι μια κυριαρχική απόφαση δύο δημοκρατικών κυβερνήσεων» είπε και συμπλήρωσε:

«Η επικαιροποίηση αυτή θα διευκολύνει μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε υποδομές, που θα χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες.

»Αυτό θα φέρει αναβάθμιση της ασφάλειας και των δυνατοτήτων της Ελλάδας, ενώ θα προσφέρει στις αεροπορικές μας δυνάμεις τις δυνατότητες που χρειάζονται για να απαντούν άμεσα σε επιτακτικά ζητήματα στην περιοχή».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν ακόμα πιο συχνές οι επισκέψεις αμερικανικών μονάδων στην χώρα μας, αφού, όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν έξοχο τόπο εκπαίδευσης για όλες τις εποχές του χρόνου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να γίνονται ακόμα περισσότερες, πιο ποιοτικές και πιο πολύπλοκες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο στρατευμάτων.

«Αυτές οι κοινές ασκήσεις δείχνουν σε όλους τη δύναμη του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ έχουν τεράστιο στρατηγικό αντίκτυπο και δημιουργούν ένα φαινόμενο σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή» υποστήριξε.

Κατά τον κ. Πάιατ, στόχος και προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι και η αναβάθμιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί η Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην περιοχή, τόσο στρατιωτικά, όσο και διπλωματικά.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε, αναφέροντας την απόφαση για αναβάθμιση των F-16, την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων Σινούκ και 70 ελικοπτέρων Kiowa.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πάιατ είπε πως «η στρατηγική των ΗΠΑ στις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι απλή.

»Όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία της, τόσο περισσότερο μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά άρθρα