Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το Σεπτέμβριο.
Σε πρώτη φάση φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται η χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τα κόμματα με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Μία πρακτική, που οδήγησε σε ένα σφιχτό εναγκαλισμό μεταξύ πολιτικού συστήματος και τραπεζών με συνέπειες ολέθριες για την ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο μία δεύτερη ανάγνωση των διατάξεων του νομοσχεδίου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων χαρακτηρίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου ως “θετικές εκ πρώτης όψεως”, “αλλά ως ανεπαρκείς στην ουσία”, οι οποίες μάλιστα έρχονται πολύ αργά.
“Η, επί δεκαετίες, μη λειτουργία και κατάρρευση των θεσμών έχει ήδη προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Το πρόβλημα είναι ο έλεγχος
Ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων επισημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά κυρίως ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων.
“Η χρεοκοπημένη συγκυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων δεν είναι μόνο τα ποσά που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Το πρόβλημα ήταν -και παραμένει- ο έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας των κομμάτων και ο στρουθοκαμηλισμός και φαρισαϊσμός που χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων της Βουλής. Της επιτροπής δηλαδή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η Επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές όλων των κομμάτων.
Με λίγα λόγια οι ελεγκτές είναι και ελεγχόμενοι και αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει. Από το 1984 έως και το 2014 η Επιτροπή δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό τόσο στα οικονομικά των κομμάτων όσο και εκλογικές δαπάνες όλων των εκλογικών αναμετρήσεων αυτής της περιόδου. Για την Επιτροπή όλα λειτούργησαν άψογα.
Η “κοινωνία” χρηματοδότης των κομμάτων
Στην ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Φορολογούμενοι επισημαίνουν και τις δικές τους θέσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σύμφωνα με αυτή, τα κόμματα θα πρέπει να αντλούν χρήματα και από την ίδια την κοινωνία. Δηλαδή τα μέλη και τους ψηφοφόρους τους.
“Οι Έλληνες Φορολογούμενοι πιστεύουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων θα πρέπει να είναι συνάρτηση όχι μόνο της εκλογικής τους δύναμης, αλλά και των χρημάτων που αυτά κατορθώνουν να αντλήσουν από την ίδια την κοινωνία. Αν η κοινωνία (τα μέλη και οι ψηφοφόροι των κομμάτων) αρνούνται να τα χρηματοδοτήσουν άμεσα, γιατί να αναγκάζονται να τα χρηματοδοτούν έμμεσα μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού;”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Φορολογούμενοι.