Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέτωπο Γιούνκερ-Τσίπρα-Αναστασιάδη απέναντι στις απειλές Ερντογάν

Μέτωπο Γιούνκερ-Τσίπρα-Αναστασιάδη απέναντι στις απειλές Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πρώτο στην ατζέντα τους προσέρχονται σήμερα Ελλάδα και Κύπρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ισχυρό μήνυμα και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς η Τουρκία συνεχίζει απτόητη στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο, όταν τον ρώτησαν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Νομίζω πως κι εγώ και ο Πρόεδρος, Αναστασιάδης, θα θέσουμε πρακτικά το ζήτημα αυτό, διότι πιστεύουμε ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αντιμετώπιση του αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Και νομίζω ότι, ιδιαίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μια κοινή θέση, όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του ζήτησε αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της Ε.Ε.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Ανάγκη για «κοινό μέτωπο»

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε αργότερα ότι ήρθε η ώρα για «συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Όπως τόνισε, όλα τα αυστηρά μηνύματα της Ε.Ε. προς την Τουρκία έγιναν σε «ώτα μη ακουόντων» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., Μογκερίνι, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Τόνισε δε ότι στόχος της αντίδρασης της Ε.Ε. πρέπει να είναι «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΕΛΚ για τα όσα τελευταία συμβαίνουν στην περιοχή και επισήμανε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Τόνισε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.

Σχετικά άρθρα