Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαντλείται η υπομονή της Αθήνας – Ευθεία προειδοποίηση του Προέδρου στην Τουρκία

Εξαντλείται η υπομονή της Αθήνας – Ευθεία προειδοποίηση του Προέδρου στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

«Έχουμε αποδείξει ότι επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Είμαστε εκείνοι, αντίθετα από άλλους, που ευνοούμε την Ευρωπαϊκή της προοπτική.

»Αλλά καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της έχουν σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται.

»Και ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις αυτές είναι πλήρης σεβασμός, χωρίς καμία έκπτωση, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, η Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

»Κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay.

»Η Τουρκία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο αυτό, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη.

»Ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στη Συνθήκη του Montego Bay, αυτή δεσμεύει όλους.

»Διότι, επειδή έχουν προσχωρήσει σ’ αυτή τη Συνθήκη πάρα πολλά κράτη, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης παράγει αυτό που λέμε στη νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους.

»Άρα, δεσμεύεται και η Τουρκία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, «αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τη Διεθνή Κοινότητα.

»Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, της Κύπρου, είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε.

«Καθιστούμε λοιπόν σαφές προς την Τουρκία ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να υπερασπισθούμε και να επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

»Πολλώ μάλλον όταν σήμερα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της, δεν είμαστε μόνοι μας, γιατί την ίδια άποψη έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Κι αυτό διατυπώθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κ. Μογκερίνι, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον κ. Ταγιάνι.

»Το ίδιο έπραξε και το State Department με μία κατηγορηματική, στην κυριολεξία, δήλωση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

»Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα, «κατά γενική ομολογία, είναι υποδειγματικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και υποδειγματικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

»Τηρεί, με θρησκευτική ευλάβεια και στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο σύνολό τους.

»Γι’ αυτό και θεωρείται, από όλους σήμερα, χώρα υποδειγματικής σταθερότητας σε όλη την περιοχή και, ιδίως, στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σχετικά άρθρα