Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρένα Δούρου: «Ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, όχι στα κάθε είδους συμφέροντα»

Ρένα Δούρου: «Ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, όχι στα κάθε είδους συμφέροντα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Αυτοδιοικητικές Εκλογές, Εκλογές, Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Στη νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής με την κατάθεση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, τα οποία χαρακτηρίζονται επείγοντα, αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη.

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την Πολιτική Προστασία ως photo opportunity σε παρέλαση, αλλά ως υψίστης εθνικής σημασίας πολυπαραγοντικό ζήτημα

«Είναι, να μου επιτρέψετε να πω, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, που δεν αφορά μόνο την Αττική αλλά όλη τη χώρα», υπογραμμίζει η ίδια.

«Γιατί σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τίτλο “Το αύριο της Ελλάδας”, όπου επιχειρήθηκε μια πρόβλεψη για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2050, η χώρα μας θα κινδυνεύει, ολοένα και συχνότερα, τα επόμενα χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα.

»Και η πρότασή μας, δίνει μια άμεση λύση για τη θωράκιση των πόλεών μας και των πολιτών.

»Θεωρώ ότι αυτός είναι ίσως ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων, ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τις ίδιες τραγωδίες» σημειώνει η Ρένα Δούρου.

Η ίδια τονίζει ότι «εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την Πολιτική Προστασία ως photo opportunity σε παρέλαση, αλλά ως υψίστης εθνικής σημασίας πολυπαραγοντικό ζήτημα καθώς πλέον οι απειλές είναι πολλαπλές, από την κλιματική αλλαγή ως τον φανατικό φονταμενταλισμό».

Στόχος μας η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες

Σχετικά με τη στρατηγική επιλογή για αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών, η Ρένα Δούρου υπογραμμίζει:

– Το έργο μας το δημοσιοποιήσαμε με τα μέσα που διαθέτουμε, την ενημέρωση δηλαδή των λειτουργών του Τύπου, είτε με Δελτία Τύπου που βγάζουμε καθημερινά και αφορούν σε όλες τις δραστηριότητες της Διοίκησης είτε με την οργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου αλλά και ενημερωτικών ημερίδων.

Ο στόχος μας ήταν, όσο αυτό είναι δυνατόν, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες. Με εκείνους που ζουν στην καθημερινότητά τους το έργο που γίνεται από την Περιφέρεια στις γειτονιές της Αττικής.

– Γι’ αυτό άλλωστε και δεν καταφύγαμε στις γνωστές «δημόσιες σχέσεις».

Όπως σας είπα μόλις, ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, όχι στα κάθε είδους συμφέροντα.

Μπορεί στο παρελθόν να ακολουθήθηκαν τέτοιες πρακτικές, ή ακόμη και σήμερα σε άλλους βαθμούς αυτοδιοίκησης, με τη δική μας διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής όμως, οι πόρτες για «δημόσιες σχέσεις», έκλεισαν.

Ίσως αυτή η επιλογή να ήταν και η αιτία που συνασπίστηκαν απέναντί μας συμφέροντα και δυνάμεις του χθες, για να μην προβληθεί το έργο μας και να υποκατασταθεί η πραγματικότητα από τα fake news που εξυπηρετούσαν τους σχεδιασμούς τους.

Εμείς πάντως συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, έχοντας στο πλευρό μας τον καλύτερο σύμμαχο.

Τους πολίτες που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Χωρίς τη στήριξή τους δεν θα αντιμετωπίζαμε τις λασπολογίες και τις συκοφαντίες.

Προστατεύουμε τον πολίτη, που είναι το πρώτο θύμα της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση

Για τον καθημερινό αγώνα «κατά της γραφειοκρατίας, που συχνά είναι άλλοθι διαφθοράς», η Περιφερειάρχης επισημαίνει:

– Έχουμε καταγράψει, ομογενοποιήσει και κωδικοποιήσει όλες τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Προχωρήσαμε στην ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Έχουμε μειώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την έκδοση των διοικητικών πράξεων, προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δημιουργούμε νέα δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό.

– Είμαστε ο μόνος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας που μετέχει σε ένα σημαντικό, ευρωπαϊκό εργαλείο κατά της διαφθοράς.

Μιλώ για το πρόγραμμα του Συμφώνου Ακεραιότητας για τις δημόσιες συμβάσεις, της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, και μάλιστα σε ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο, που αφορά την κατασκευή δικτύου Ομβρίων στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων.

Μετέχουμε σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου στην Περιφέρεια.

– Παράλληλα έχουμε προωθήσει διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για να κρίνουν.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα αξιοπιστίας και χρηστής διοίκησης. Προστατεύουμε τον πολίτη, που είναι το πρώτο θύμα της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση.

Πολυεπίπεδο έργο που αντιστοιχεί σε πολλές θητείες

Παράλληλα η Ρένα Δούρου αναφέρεται στις πρωτιές της Περιφέρειας Αττικής στη διάρκεια των 4,5 τελευταίων ετών, επισημαίνοντας ότι «κάναμε πολυεπίπεδο έργο που αντιστοιχεί σε πολλές θητείες»:

– Σήμερα η Περιφέρεια είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο με 360 ανοιχτά εργοτάξια.

Υλοποιούμε την Αττική Ριβιέρα. Είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισ.

– Στον κοινωνικό τομέα, χτίσαμε ένα σημαντικό κοινωνικό δίχτυ, με 56 Κέντρα Κοινότητας, 82 Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια, 48 Κοινωνικά Φαρμακεία, και δεκάδες άλλες δομές για συμπολίτες μας αστέγους, με αναπηρία, μετανάστες… 22.000 μαθητές πηγαίνουν με έξοδα της Περιφέρειας εγκαίρως στα σχολεία τους καθημερινά.

– Στηρίζουμε με κάθε μέσο την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία.

Για πρώτη φορά νέοι startuppers ταξιδεύουν, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, σε μεγάλα διεθνή φόρα και κλείνουν συμβόλαια. Εννοείται ότι δεν σταματάμε εδώ. Θα γίνουν περισσότερα, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν χρυσοποίκιλτες υποσχέσεις περί… Αττικής ως χώρου… ευεξίας.

Αν θέλουν επιστροφή στο χθες. Αν θέλουν δουλειά βιτρίνας. Ή αν θέλουν σοβαρή δουλειά υποδομής, δουλειά ουσίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ισότιμες σχέσεις με όλους τους Δημάρχους προς όφελος των πολιτών

Για τη συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης τονίζει:

– Επιλέξαμε τις ισότιμες σχέσεις με όλους τους Δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, γιατί γνωρίζουμε την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.

Γνωρίζουμε, έχουμε βιώσει στο πετσί μας, το κακό που έχουν φέρει οι κομματικές και μικροπαραταξιακές επιλογές στην Αττική.

Επιλογές που συνειδητά έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις, εργαλειοποιώντας την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας την κομματικό ιμάντα, όργανο πελατειακών σχέσεων, δοχείο ψήφων.

Αντιμετωπίζοντάς την πλήρως απαξιωτικά. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Αττική.

Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, ανυπαρξία κοινωνικών δομών, χαμηλοί δείκτες απορροφησιμότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων, τριτοκοσμικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με τόνους σκουπιδιών να θάβονται στη Φυλή.

– Εμείς θέσαμε από την πρώτη στιγμή τις σχέσεις μας με τους Δήμους στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαιότητας.

Γιατί είναι πεποίθησή μας ότι αν «τιμωρήσουμε» έναν Δήμαρχο, τιμωρούμε την τοπική κοινωνία.

Αυτό γινόταν μέχρι σήμερα. Και είναι απαράδεκτο.

Γι’ αυτό κι εμείς προχωρήσαμε σε εκατοντάδες έργα, υποδομής, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικού χαρακτήρα, αθλητικά, πολιτιστικά, και στους 66 Δήμους της Αττικής.

Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Περιφέρειας. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εύνοιες σε ημετέρους.

– Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, δεν μπορεί να υποδείξει, να διατάξει τους Δημάρχους.

Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε έναν Δήμο, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου, να προχωρήσει στις πολιτικές που απαιτούνται για την ανακύκλωση ή για να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών που στέλνει στη χωματερή στη Φυλή.

Εδώ και 21 μήνες ο Δήμος δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι φορτηγά του έφερναν στη Φυλή απαγορευμένα σκουπίδια, βιομηχανικά, μπάζα, κ.ά..

Την ίδια στιγμή υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, που κάνουν σοβαρή δουλειά για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν τιμωρούν τους δημότες τους, παίρνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Τετριμμένες εκθέσεις ιδεών αντί για προτάσεις από τους ανθυποψηφίους

Αναφορικά με την πολιτική στοχοποίηση στο πρόσωπό της αλλά και τους ανθυποψήφιούς της, η Ρένα Δούρου σημειώνει:

– Το θλιβερό είναι ότι μια εθνική τραγωδία επιχειρείται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, 20 μέρες πριν από τις εκλογές, να αναδειχθεί σε προεκλογικό επιχείρημα προς άγραν ψήφων.

Χωρίς κανένα σεβασμό προς τα θύματα, προς τον ανθρώπινο πόνο! Τέτοια ένδεια προτάσεων!

– Οι δε ανθυποψήφιοί μου, που, θυμίζω, δεν καταδίκασαν ρητά την επίθεση με τα sms εναντίον μου, έσπευσαν να ακολουθήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους γιατί δεν έχουν κάτι σοβαρό να καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, που αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας.

Καταλήγουν μάλιστα να προτείνουν τετριμμένες εκθέσεις ιδεών όπως ο κ. Πατούλης, που φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη για τις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης, μπερδεύει θεσμούς, φορείς και διαδικασίες, δεν γνωρίζει ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, ότι τα μέσα τα διαχειρίζεται ο φορέας που αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, θέλει αορίστως να συντονίζει τους πάντες και τα πάντα ενώ, φυσικά, για όλα του φταίει η Δούρου.

Το θέμα της Πολιτικής Προστασίας είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας για να το αφήσουμε σε χέρια ανθρώπων που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή και το προσεγγίζουν με απλοϊκούς όρους, του τύπου «να τραβήξουμε το αυτί του αρχιπυράρχου».

Φθαρμένα πρόσωπα που εκπροσωπούν επάξια το χθες οι κ.κ. Σγουρός και Πατούλης

– Μιλάμε για δύο επαγγελματίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 17 και 12 χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς όμως το αντίστοιχο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Μιλάμε για φθαρμένα πρόσωπα, που εκπροσωπούν επάξια το χθες, εκείνο το παρελθόν που οδήγησε τον τόπο μας στη χρεοκοπία, στην επιτροπεία και τα μνημόνια.

Και βλέπουν την Αυτοδιοίκηση ως… «πατερίτσα» της κεντρικής εξουσίας.

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας γιατί απλά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση.

Οι κ.κ. Πατούλης και Σγουρός ανήκουν σε μια πολιτική κάστα που ευθύνεται για την κατάρρευση της πατρίδας και την απομείωση της Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς οι κώδικες επικοινωνίας τους χαρακτηρίζονται από παλαιοκομματισμό και κάθε είδους πολιτικάντικα τσαλιμάκια.

Το πολιτικό τους λογισμικό παραπέμπει στις χειρότερες πολιτικές παραδόσεις. Αντιμετωπίζουν την πολιτική και τις θέσεις εξουσίας τους ως επάγγελμα, ως μέσο πολιτικής επιβίωσης.

Σχετικά άρθρα