Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζέφρι Πάιατ: «Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο»

Τζέφρι Πάιατ: «Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, τοποθετούμενος στην ενότητα «Γεωπολιτικές αναδιοργανώσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», στο 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EXPOSEC-DEFENSEWORLD – ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, επαίνεσε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ελληνοαμερικανικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η παλιότερη σύμμαχος μας στην Ευρώπη, και η δεύτερη παλιότερη στον κόσμο».

Η συνεργασία των δυο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής, τόνισε.

«Με αφορμή την πρόσφατη άφιξη του USS Mitscher στον Πειραιά και με άλλες πρόσφατες επισκέψεις των αμερικανικών πλοίων στη Ρόδο και τον κόλπο της Σούδας, καθώς επίσης και τα ελικόπτερα μας στο Στεφανιβίκιο, τα MQ-9 μας στη Λάρισα, δέχομαι πολλές ερωτήσεις από τα ΜΜΕ ειδικά για την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στις ελληνικές θάλασσες και τις αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ευρύτερα» ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής, και συνέχισε:

«Θα ήθελα λοιπόν να χρησιμοποιήσω τις παρατηρήσεις μου σήμερα για να διευκρινίσω και να μιλήσω για το πώς ενισχύουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, γιατί αυξάνουμε εδώ την αμυντική μας δραστηριότητα και πώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις της».

Σημείωσε πως ο Στρατηγικός Διάλογος σχεδιάστηκε για να θεσμοθετήσει τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις, και να εμβαθύνει την συνεργασία σε περιφερειακά θέματα, άμυνα, εμπόριο, επενδύσεις και σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Ανέφερε με νόημα ότι «σήμερα που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 70 χρόνια, η Ελλάδα παρά την σοβαρή οικονομική κρίση, συνεχίζει να είναι πιστή έναντι των δεσμεύσεων της και να κρατά τον δείκτη του 2% στις αμυντικές δαπάνες.»

«Η Ελλάδα είναι η παλιότερη σύμμαχος μας στην Ευρώπη, και η δεύτερη παλιότερη στον κόσμο. Η περιοχή από τότε, το 1947, έχει αλλάξει δραματικά και οι νέες συμφωνίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις».

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα κατά μήκος της νότιας πλευράς της Ευρώπης.

»Αυτό συνέβη το 1947, όταν οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν με το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα, καθώς η Ελλάδα έρχεται σε επαφή με πολλαπλές στρατηγικές προκλήσεις.

»Από αυτή την άποψη – και οι παρατηρήσεις του υπουργού Αποστολάκη περιγράφουν πολύ καλά τον περιφερειακό σταθεροποιητικό ρόλο που οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα παίξει.

»Γνωρίζω ότι οι ομολόγοι του υπουργού στην Ουάσινγκτον αναμένουν την επίσκεψή του τον επόμενο μήνα.

»Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και το δυναμικό και προκλητικό περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, συμφωνήσαμε στο Στρατηγικό Διάλογο τον περασμένο Δεκέμβριο να επικαιροποιήσουμε την αμυντική μας συνεργασία.

»Αυτό έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και να αναπτύξει την ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, παρέχοντας μια άποψη για τις προκλήσεις του αύριο».

Σχετικά άρθρα