Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάνος Ρήγας: «Το σύγχρονο εθνικό κράτος εγγυητής της σταθερότητας»

Πάνος Ρήγας: «Το σύγχρονο εθνικό κράτος εγγυητής της σταθερότητας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Παναγιώτης Ρήγας, Πάνος Ρήγας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, σήμερα Τρίτη 7 Μαΐου 2019, σε ομιλία που απηύθυνε στο 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EXPOSEC-DEFENSEWORLD – ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), ανέφερε τα ακόλουθα:

«Καλούμαι σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας να μιλήσω στη φετινή Συνδιάσκεψη EXPOSEC-DEFENSE WORLDυπό το γενικό τίτλο “Καθορίζοντας μια Σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφαλείας”.

»Προηγούμενα, ο κύριος Πρέσβυς Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κύριος Ευάγγελος Αποστολάκης, περιέγραψε με αδρές γραμμές τη στρατηγική που με προσοχή και επιμονή ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

»Η συστηματική αυτή προσπάθεια, όχι μόνο έχει καταστήσει τη χώρα μας παράγοντα ειρήνης, αλλά και θεματοφύλακα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αναδεικνύοντας την πίστη μας σε αυτούς ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης διεθνών και επιμέρους διαφορών.

»Είμαι βέβαιος πως λίγο αργότερα ο Ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και το περίγραμμα των νέων πρωτοβουλιών μας, υπογραμμίζοντας αλλά και υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια βγάλαμε από την ύπνωση έναν καθοριστικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας, αυτόν της Αμυντικής Βιομηχανίας.

»Στην προσπάθειά μας αυτή επιχειρήσαμε να προσδώσουμε στη ΓΔΑΕΕ ένα διττό ρόλο.

»Αφενός αυτόν του κεντρικού εποπτικού οργάνου μεταξύ των κρατικών εταιρειών, και αφετέρου αυτόν του «συντονιστή» μεταξύ όλων των εγχώριων βιομηχανιών, ιδιωτικών και κρατικών.

»Έτσι καταφέρνουμε να διαμορφώσουμε ως Υπουργείο μία ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και για τις διεθνείς τάσεις και το πεδίο των ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο σύνολό της.

»Η εξωστρέφεια είναι το νέο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

»Διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών, συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους, στηρίζουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

»Από κοινού δημιουργούμε και προωθούμε ένα νέο εθνικό προϊόν.

»Και όλα τα παραπάνω πότε;

»Εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων, της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, που ταλαιπώρησαν τη χώρα μας, και ταυτόχρονα εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή μας, με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες που η οικονομική ύφεση επέβαλε.

»Η χώρα πέρασε μια εξαιρετικά επώδυνη περίοδο, είδε το 25% του ΑΕΠ της να εξαφανίζεται την περίοδο 2010-2014, είδε την ανεργία να αγγίζει το 30%.

»Ωστόσο, μέσα από τις θυσίες και τη σκληρή προσπάθεια πρώτα από όλα της ίδιας της κοινωνίας, καταφέραμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη έξοδο από το μάτι του κυκλώνα.

»Η Ελλάδα πλέον ζει τη θετική ιστορία της οριστικής απεμπλοκής από τα προγράμματα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

»Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εκκίνηση και οι προϋποθέσεις για την αντίστροφη πορεία υπάρχουν.

»Έχουμε αφήσει πίσω τα Μνημόνια, διότι παλέψαμε, τολμήσαμε, συγκρουστήκαμε και συμβιβαστήκαμε.

»Κυρίως όμως εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας με την κοινωνία όρθια.

»Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη διεθνή σκηνή ως πρωταγωνιστής, ως ο αξιόπιστος εταίρος, ως ο σύμμαχος που κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί, διότι, μεταξύ άλλων, έχει αποδείξει πως είναι ικανός.

»Η επιστροφή, το Comeback της χώρας είναι γεγονός.

»Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το περιεχόμενο της σημερινής συνδιάσκεψης, υπό το γενικό τίτλο «Καθορίζοντας μια Σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφαλείας», αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

»Η Ενότητα που προηγήθηκε ασχολήθηκε με τις «Γεωπολιτικές αναδιοργανώσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

»Αυτή που ακολουθεί έχει τίτλο «Επενδύσεις υψηλής αξίας μέσω παραγωγικών συνεργασιών».

»Τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες, μεταξύ άλλων αλλαγών, συντελείται και η μετεξέλιξη των δογμάτων άμυνας και ασφάλειας, ή οποία άλλοτε ακολουθεί και άλλοτε πιθανόν και να υπαγορεύει, τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις.

»Οι όλο και περισσότερο διεθνοποιημένες δομές σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και οι διακρατικές συνεργασίες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, συνθέτουν το νέο σκηνικό άμυνας και ασφάλειας.

»Με αυτά δεδομένα, ποιο είναι λοιπόν το στοιχείο που ενοποιεί τις δύο επιμέρους ενότητες;

»Τι συνδέει τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τις επενδύσεις και τις παραγωγικές συνεργασίες και πώς όλα τα παραπάνω συμμετέχουν στη χαρτογράφηση μιας Σύγχρονης Στρατηγικής Άμυνας και Ασφαλείας;

»Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ο κοινός στόχος που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε.

»Και ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν της σταθερότητας.

»Το σύνολο των δρώντων, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς, είτε για στρατιωτικούς παράγοντες, έχουν και οφείλουν να έχουν μια κοινή στόχευση, διότι ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο βλέπουν στη σταθερότητα τα δικά τους οφέλη.

»Εφόσον όμως όλοι συμφωνούμε πως το ζητούμενο είναι η σταθερότητα, τότε την ίδια στιγμή έχω την γνώμη πως περιγράφουμε και τον κύριο παίκτη του παιχνιδιού.

»Και αυτός δεν είναι άλλος από το κράτος, το σύγχρονο εθνικό κράτος.

»Όποια ανάλυση και εάν ακολουθήσουμε, όποια ιδεολογική τοποθέτηση προτάξουμε, όποιον ορισμό επιλέξουμε για την έννοια του κράτους ή για τον ρόλο που αυτό εκπληρώνει ή πρέπει να εκπληρώνει, θα καταλήξουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα:

»Τα κράτη παραμένουν οι πρωταγωνιστές, παραμένουν οι εγγυητές της σταθερότητας.

»Η συμμετοχή σε διεθνείς συνασπισμούς και η εμβάθυνση και η διεύρυνση των συμμαχιών βοηθά κάθε κράτος ξεχωριστά να βελτιώνει τη θέση του, ωστόσο τα ίδια παραμένουν το κύριο οικοδομικό υλικό πάνω στο οποίο στηρίζεται το παγκόσμιο οικοδόμημα.

»Η ισχυροποίηση της θέσης των κρατών στο παγκόσμιο περιβάλλον αποτελεί κομβική επιλογή τους και πρόταγμα, ούτως ώστε όχι μόνο να περιορίζονται οι απώλειες ελέγχου πάνω σε παραδοσιακές λειτουργίες στο εσωτερικό της επικράτειάς τους, αλλά και να αποκτούν νέες λειτουργίες σε υπερεθνικό επίπεδο.

»Τι κάνει όμως τα έθνη – κράτη ισχυρά;

»Μόνο οι συμμαχίες και η διεθνής τους θέση;

»Η στρατιωτική ισχύς δεν έχει κάποιο ρόλο; Ασφαλώς και ναι.

»Τόσο όμως η στρατιωτική ισχύς όσο και οι διεθνείς συμμαχίες που αναπτύσσονται, καθιστούν τα κράτη ισχυρά πρωτίστως στο εξωτερικό τους περιβάλλον.

»Στο εσωτερικό υπολείπονται ακόμη ισχύος, και αυτό ακριβώς, η ισχυροποίηση δηλαδή του κάθε κράτους στο εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι το ζητούμενο.

»Όσο το κράτος είναι ισχυρό στο εσωτερικό του θα παραμένει και αξιόπιστος συνομιλητής στο διεθνές επίπεδο.

»Εδώ ελλοχεύει ένας κίνδυνος: Η ανάγκη αυτή να γίνει αντιληπτή ως εσωστρέφεια.

»Έχουμε πολλά και πρόσφατα παραδείγματα στην περιοχή μας, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, κρατών που κλείνονται εντός των συνόρων τους, αναζητούν εχθρούς, υψώνουν τείχη πραγματικά και διπλωματικά και κατασκευάζουν εχθρούς, καταλήγοντας εν τέλει στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα στο όνομα της εσωτερικής τους συνοχής.

»Η παγκόσμια ιστορία είναι πλούσια σε παραδείγματα, για να υπενθυμίζει σε όλους πως τέτοιες συνοχές, όχι μόνο είχαν μικρή διάρκεια στο χρόνο, αλλά και παρήγαγαν καταστροφικά αποτελέσματα, οδηγώντας είτε σε πολέμους είτε σε περιφερειακές ανακατατάξεις που οι συνέπειές τους φτάνουν ως τις μέρες μας.

»Η εσωτερική, η κοινωνική με άλλα λόγια συνοχή, είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουν τα κράτη, οι ίδιες οι κοινωνίες τους, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ που καλούνται να διαχειριστούν το σήμερα.

»Και η συνοχή κάθε κοινωνίας ποτέ δεν επιβλήθηκε με περιορισμούς ατομικών ελευθεριών και με περιστολή δικαιωμάτων, ποτέ δεν επιτεύχθηκε με την κατασκευή φανταστικών εχθρών.

»Υπήρξε πάντοτε υπόθεση ειρηνικής συνύπαρξης, είναι μέρος και ταυτόχρονα η πραγμάτωση της Δημοκρατίας.

»Προϋποθέτει πίστη σε άξιες, σε αρχές Δικαίου, σε αναγνώριση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σε ελευθερία δράσης και χωρίς αποκλεισμούς.

»Προτεραιότητά μας είναι ένα ειρηνικό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον, με Δημοκρατία που θα τείνει στην άμβλυνση των αντιθέσεων και των ανισοτήτων.

»Οι ανισότητες αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

»Η αντιμετώπισή τους, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να τεθεί στον πυρήνα ενός πολιτικού σχεδίου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, που θα απαντά στο μείζον κοινωνικό ζήτημα της παρούσας συγκυρίας.

»Το πώς δηλαδή οι τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως από την οικονομική κρίση και την παγκοσμιοποίηση και έχουν εξωθηθεί ή εγκαταλειφθεί στο περιθώριο, θα μπορέσουν να ενσωματωθούν ξανά μέσα σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο αφενός, θα ανοίγονται προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και αφετέρου θα κατοχυρώνονται ίσα δικαιώματα συμμετοχής στον παραγόμενο πλούτο, εντός ενός πλαισίου δίκαιης ανάπτυξης και δημοκρατικής εκπροσώπησης.

»Η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι πιο έμπειρη και με περισσότερη γνώση.

»Πρόσφατα κερδίσαμε μια μάχη, και γνωρίζουμε καλύτερα από πριν πως έχουμε ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες για επιτάχυνση της οικονομίας, αλλά και για παραγωγή πλούτου που θα διαχέεται στην κοινωνία.

»Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως το σχέδιο αυτό το έχει.

»Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας

»Στο σχέδιο αυτό, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί μια υπαρκτή παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας.

»Είναι ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, που όχι απλά είναι βιώσιμος αλλά διαθέτει αξιοπιστία, κατακτά την ανταγωνιστικότητα και έχει μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

»Εύχομαι το συνέδριο αυτό να έχει τη δική του συμβολή στην υπόθεση της διαμόρφωσης μιας σύγχρονης στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας, στην προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας και στην ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεών μας.

»Είμαι σίγουρος ότι οι τοποθετήσεις και οι παρεμβάσεις θα ανοίξουν παραπέρα τους ορίζοντες της συνεργασίας και της εξωστρέφειας.

»Σαν Πολιτεία στηρίζουμε τέτοιες κινήσεις και συμβάλλουμε στην ενίσχυση κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

»Σας ευχαριστώ πολύ».

Σχετικά άρθρα