Τη δεινή γεωπολιτική θέση της Τουρκίας περιέγραψε μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας» και στον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη, ο διπλωματικός συντάκτης της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα» και συνεκδότης του TRIBUNE, Στέφανος Μυτιληναίος.
Απέναντι στη θυματοποίηση και στη φοβικότητα που καλλιεργούν συντηρητικοί κύκλοι στη χώρα μας, ο Στέφανος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι «η Τουρκία έχει κάνει την επιλογή της, να αποστατήσει από τη Δύση, τουλάχιστον η Τουρκία του κ. Ερντογάν και απλώς κερδίζει χρόνο μέχρι να εξασφαλίσει αρκετά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία, για να μπορεί να είναι ικανή να αμυνθεί σε κάποια κλιμάκωση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με τον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας, Ιεροσολύμων και Καΐρου».
Όπως ανέφερε, στόχος είναι «να δημιουργηθεί [στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή] ένας ενιαίος χώρος, εκεί που ήταν επί αιώνες ένας ενιαίος χώρος, δηλαδή, το να μιλάμε για «ενοποίηση» της Βαλκανικής με τη Μέση Ανατολή δεν είναι κάτι περίεργο, δεν είναι κάτι τρελό, ο χώρος αυτός ήτανε ενοποιημένος στα ελληνιστικά χρόνια, αργότερα επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα επί Οθωμανικής, άρα είναι ένας χώρος που υπήρξε ενιαίος για πάρα πολλούς αιώνες, ίσως τους περισσότερους, και το πρόβλημα σε αυτή την περιοχή είναι ένα. Είναι η Τουρκία.
»Διότι η Τουρκία αποστασιοποιείται από τη Δύση, δεν θέλει να είναι εταίρος, γιατί όλο αυτό το σχέδιο προϋποθέτει ότι όλοι συμμετέχουν επί ίσοις όροις, η Τουρκία θέλει να είναι ηγέτιδα δύναμη, θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ενοποίηση για να οικοδομήσει πάνω της την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον νεο-οθωμανισμό όπως το λέμε, και ουσιαστικά έχουμε ξανά την Τουρκία σε ρόλο μεγάλου ασθενούς, εκατό χρόνια μετά, έναν αιώνα μετά, και βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανάγκη επίλυσης του ανατολικού ζητήματος».
Διαφώνησε με εκείνους που λένε ότι «εάν αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία η Αμερική θα μας εγκαταλείψει.
»Είναι η πιο ελαφρά προσέγγιση που μπορεί να γίνει, γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αλλάξει.
»Η Τουρκία είναι μια χώρα σε μονόδρομο, είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη, το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους και έχει διώξει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με διάφορους τρόπους, οπότε πώς ακριβώς θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία με ειρηνικούς τρόπους;
»Δηλαδή, απλά θα γίνουν εκλογές και θα πέσει ο κ. Ερντογάν και θα τον διαδεχτεί κάποιος “καλός” Τούρκος;
»Και όλοι αυτοί που θα βγούνε από τις φυλακές δεν θα θελήσουν ρεβάνς για τις ταλαιπωρίες τους;
»Και οι οπαδοί του κ. Ερντογάν, που έχουν εξοπλιστεί τουλάχιστον 300.000 από αυτούς, δεν θα αμυνθούν; Και όλα αυτά τι σκηνικό στήνουν; Προφανώς μιας εμφύλιας σύγκρουσης.
»Οπότε, οι πολύ ελαφρές προσεγγίσεις ότι εάν αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία η Αμερική θα ξαναπάει μαζί της, είναι προσεγγίσεις ανθρώπων -που κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα- είτε δεν ξέρουν γιατί μιλάνε, είτε διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα θεωρώντας ότι πάντα οι Τούρκοι θα είναι οι νικητές και οι Έλληνες οι χαμένοι.
»Αυτή η μιζέρα και αυτή η θυματοποίηση δεν μας έχει ωφελήσει πουθενά ως έθνος.
»Δεν θεωρώ ότι η Τουρκία μπορεί με κάποιο τρόπο “μαγικό” να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο.
»Η Τουρκία την ημέρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάψει να είναι ο ηγέτης της, είτε χάσει εκλογές, είτε πεθάνει ο άνθρωπος, θα ακολουθήσει χάος.
»Και για αυτό το χάος πρέπει να προετοιμαζόμαστε…», είπε ο Στέφανος Μυτιληναίος.