Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σία Αναγνωστοπούλου: «Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα της λιτότητας»

Σία Αναγνωστοπούλου: «Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα της λιτότητας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωεκλογές 2019, Σία Αναγνωστοπούλου, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα regards.fr η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στη σχέση των πολιτικών λιτότητας με την άνοδο της ακροδεξιάς, σημείωσε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας και αποφάσεων που ελήφθησαν πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς οι λαοί της Ευρώπης να μπορούν να παρέμβουν».

Προσέθεσε, δε, ότι το ισχύον «ευρωπαϊκό σύστημα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης δεν επιτρέπει στους λαούς να εκφράζονται και να ακούγεται η φωνή τους στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείσα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς πρέπει να δημιουργηθεί προοδευτικό μέτωπο» καθώς και ότι «πρέπει να δοθεί μάχη κατά του συντηρητισμού, της λιτότητας και της ακροδεξιάς».

Εξηγώντας την επιλογή αυτή είπε ότι «στην ιστορία (της Αριστεράς) κατά του ναζισμού και του φασισμού έχουμε την παράδοση να δημιουργούμε μέτωπα κάθε φορά που βλέπουμε να ανακύπτει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς».

Σε ό,τι αφορά το θέμα συμμαχιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα είπε πως «ένα τμήμα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο και έχει αλλάξει», ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να επιστρέψουν στις σοσιαλιστικές τους ρίζες» υπογραμμίζοντας ότι «τα σοσιαλιστικά κόμματα σε ευρωπαϊκή κλίμακα πρέπει να οικοδομήσουν μέτωπο κατά του συντηρητισμού, της δεξιάς, της ακροδεξιάς» ώστε «οι λαοί της Ευρώπης να μπορούν να αντικρίσουν με ελπίδα το μέλλον τους».

«Μπορούμε να ασκήσουμε αριστερές πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα», προσέθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Αναφερόμενη στη θέση της χώρας σήμερα είπε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βγει από την απομόνωση χάρη στην αντίσταση του ελληνικού λαού που υπέφερε πολύ τα τελευταία χρόνια».

«Η ελληνική κυβέρνηση, όταν ήταν υποταγμένη στα μνημόνια, αποφάσισε να στρέψει όλη της προσοχή στις ανάγκες του λαού.

»Η ανεργία ήταν πολύ αυξημένη εξαιτίας της κρίσης.

»Η κυβέρνηση αποφάσισε όλοι οι πολίτες που δεν είχαν κοινωνική ασφάλιση επειδή δεν είχαν εργασία να αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολιτική πάνω σε δυο άξονες: κοινωνική πολιτική για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του τερματισμού της περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και, παράλληλα, εξωτερική πολιτική καθώς η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να υπάρξουν σχέσεις αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς, με τα γειτονικά κράτη».

«Αντί να υψώνουμε τείχη μεταξύ κρατών πρέπει να βρίσκουμε τους τρόπους για να οικοδομούμε γέφυρες.

»Αυτό κάνουμε στη γειτονιά μας, αυτό κάναμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι καιρός για άνοιγμα και διεύρυνση προς τα Βαλκάνια.

»Τα Βαλκάνια πρέπει να είναι περιοχή επίλυσης των προβλημάτων, ακόμη και στην Ευρώπη.

»Χρειάζεται διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια. Είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη στην περιοχή».

Επίσης, κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ισπανία, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «ένα τμήμα του ισπανικού λαού έδειξε τη βούλησή του να αρνηθεί τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν την Ισπανία σε κρίση πριν από μερικά χρόνια» και υπογράμμισε ότι «οι Ισπανοί ψήφισαν υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων και αυτό μας δίνει ελπίδα: τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα».

Τέλος, σε ερώτηση για την είσοδο της ακροδεξιάς στο ισπανικό κοινοβούλιο είπε ότι: «Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πολύ επικίνδυνη.

»Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Είναι καιρός να κινητοποιηθούμε ενάντια στο φαινόμενο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα