Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη Κατρούγκαλου στο Ομάν – Τι συμφωνήθηκε

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη Κατρούγκαλου στο Ομάν – Τι συμφωνήθηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ομάν, Περσικός Κόλπος, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το πρώτο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή του Κόλπου, στο Ομάν, ολοκλήρωσε την Τρίτη του Πάσχα ο υπουργούς Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνάντηση με τον ομόλογό του Γιουσούφ Μπιν Αλάουι Μπιν Αμπντουλά συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας σε τομείς, όπως των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον τουρισμό.

Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη συγκεκριμένη χώρα και οι συνομιλίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές, με έμφαση στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον σταθεροποιητικό ρόλο των δύο χωρών στις αντίστοιχες περιοχές όπου ανήκουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την προώθηση και εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά με την εξωτερική πολιτική του Ομάν, χώρα η οποία επίσης ασκεί ανάλογο ρόλο στην ταραγμένη περιοχή του Κόλπου, ευρισκόμενη μάλιστα σε κομβική γεωγραφία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Εκτενώς συζητήθηκαν επίσης, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περιφερειακές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ ο Γιουσούφ Μπιν Αλάουι Μπιν Αμπντουλά, ανέπτυξε την οπτική της χώρας του για την κατάσταση στη γειτονική Υεμένη.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, η συζήτηση εστιάστηκε στις προοπτικές που διανοίγονται ένεκα της εύρεσης κοιτασμάτων στην περιοχή.

Προοπτικές που έχουν ως προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Πέραν της συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια, όπως τονίστηκε, δια της ενίσχυσης της διαφοροποίησης πηγών, η ενέργεια μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας και η χώρα μας πρόκειται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο εν προκειμένω.

Παράλληλα συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός συχνότερων συναντήσεων και στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Κατρούγκαλος προσκάλεσε τον ομόλογό του να συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στα τέλη Ιουνίου, πρόσκληση την οποία ο Ομανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε ευχαρίστως.

Ως προς την οικονομική συνεργασία, ο Γιουσούφ Μπιν Αλάουι Μπιν Αμπντουλά εξέφρασε την ετοιμότητα επιχειρηματικών και δημοσίων φορέων να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες σε σειρά τομέων, όπως οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ομάν Αλί Μπιν Μασούντ Μπιν Αλί Αλ Σουναΐντι, καθώς και με την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ομάν, διερευνώντας τους πλέον πρόσφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Τονίστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας, των μεταφορών κ.ά., ενώ συμφωνήθηκε η δημιουργία επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Ομάν, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην επικείμενη ετήσια έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που φιλοξενεί το Ομάν.

Απόψε το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ντόχα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Κατάρ.

Σχετικά άρθρα