Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί χαίρεται η Φώφη για τον Σάντσεθ; 9 λόγοι που θέλει να μας τρελάνει

Γιατί χαίρεται η Φώφη για τον Σάντσεθ; 9 λόγοι που θέλει να μας τρελάνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία, Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ, Πέδρο Σάντσεθ, Σοσιαλιστές, Φώφη Γεννηματά,

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία μπορεί να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα και για την Ελλάδα.

Και αυτό διότι Ελλάδα και Ισπανία, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν ακολουθήσει βίους παράλληλους.

Πέρασαν αμφότερες από τη μέγκενη των μνημονίων και τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από κυβερνήσεις της Δεξιάς.

Στην Ελλάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Και οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με συγκλονιστικές αποκαλύψεις για πολιτικά σκάνδαλα των κυβερνώντων, με το μισό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να βρίσκεται αντιμέτωπο με φυλάκιση, ενώ στην Ελλάδα οι έρευνες για μία σειρά από υποθέσεις (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) συνεχίζονται.

Διαχρονικά, Ελλάδα και Ισπανία λειτουργούσαν ως πολιτικά συγκοινωνούντα δοχεία, με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στις δύο χώρες να επιτείνουν τις αλληλένδετες πολιτικές σχέσεις αλλά και τα συμπεράσματα, καθώς το ένα εκλογικό σώμα φαίνεται να στέλνει μηνύματα στο άλλο.

Η λαϊκή επιβράβευση του κόμματος των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ σκόρπισε χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο κ. Σάντσεθ αν και σοσιαλιστής και όχι εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική τους.

Έριξε την κυβέρνηση Ραχόι και τράβηξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προτάσσοντας με ευκρίνεια ένα αριστερό και προοδευτικό πρόσημο στην πολιτική του.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter, προειδοποιώντας «Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη».

«Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Όλως παραδόξως ωστόσο, για κάποιο λόγο που η Χαριλάου Τρικούπη οφείλει να εξηγήσει, η νίκη Σάντσεθ σκόρπισε χαμόγελα και στο Κίνημα Αλλαγής. Διαβάζουμε στο Twitter της κας Γεννηματά ότι η ίδια χαρακτήρισε τη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ «έμπνευση» και «μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη».

1. Η κα Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής μάλλον ξέχασαν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ το κατάφερε αυτό επειδή απαγκιστρώθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και έστρεψε το τιμόνι των Ισπανών Σοσιαλιστών ξεκάθαρα στα αριστερά.

2. Επίσης, η κα Γεννηματά μάλλον δεν άκουσε τη δήλωση του στενού συνεργάτη του Πέδρο Σάντσεθ μετά τη νίκη του PSOE, Χοσέ Λουίς Άβαλος, στην οποία τόνισε ότι «αποφύγαμε την pasokización», την πασοκοποίηση, δηλαδή την κατάρρευση του σοσιαλιστικού κόμματος εξαιτίας της ταύτισής του με τη Δεξιά, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

3. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, στηρίχθηκαν στη σταθερή αντιδεξιά πολιτική τους και την επιμονή τους να συμπορεύονται με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

4. Αντίθετα η κα Γεννηματά έχει καταψηφίσει ότι αριστερό και προοδευτικό έχει έρθει είτε προς ψήφιση στη Βουλή είτε στη δημόσια συζήτηση. Καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «προδοτική» και ασπάστηκε τις ασυναρτησίες περί «συναλλαγής για τις συντάξεις», υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας και του Άδωνι Γεωργιάδη και αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για τη βέλτιστη συμφωνία στη βάση της εθνικής γραμμής 20 ετών, πάνω στην οποία διαπραγματεύονταν – πολύ χειρότερες συμφωνίες και ανεπιτυχώς – όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

5. Καταψήφισε όλες τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν σε δικαιωματική πολιτική, όπως η ταυτότητα φύλου, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ΝΔ.

6. Καταψήφισε την απλή αναλογική, την οποία έχει στο καταστατικό του ως πάγιο αίτημα το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία και τη στρατηγική της ΝΔ.

7. Υιοθέτησε τις ανοησίες περί τέταρτου μνημονίου και έμεινε μόνη σε όλη την Ευρώπη μαζί με τη ΝΔ να επικαλείται ανύπαρκτα μνημόνια, επειδή αρνείται να αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την έβαλαν.

8. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο για τις προοδευτικές συγκλίσεις, μόνο και μόνο επειδή τον ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα να βρεθεί πάλι στην απομόνωση, αφού το σύνολο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και στήριξε το εγχείρημα, όπως φάνηκε και από τον ειδικό χαιρετισμό που έκανε ο Ούντο Μπούλμαν.

9. Τέλος, η κα Γεννηματά ξεχνά ότι η οικονομική ελίτ της Ισπανίας δε θέλει σε καμία περίπτωση κυβέρνηση Σάντσεθ και προωθεί συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα της δεξιάς, πχ τους νεοφιλελεύθερους «πολίτες», προκειμένου να μπορούν να έχουν «πάτημα» μέσα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ βέβαια συμβαίνει το αντίθετο, αφού έχει φθάσει σε σημείο να διαφημίζει με μαζικά SMS τις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη…

Σχετικά άρθρα