Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλανοφόρα, Αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72), Αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN-74), Αμερικανική Πρεσβεία, Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Διπλωματικό Σώμα, Έκτος Αμερικανικός Στόλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στο πεδίο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αναδεικνύει η συνάντηση που έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Σύμφωνα με τη λακωνική διατύπωση του επίσημου ανακοινωθέντος που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον κ. Πάιατ, λίγες ημέρες μετά την πολυήμερη επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην Ελλάδα και την Κύπρο, γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ αυξάνουν την παρουσία τους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το «USS John C. Stennis» και το «USS Abraham Lincoln», πλέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά της Μεσογείου.

Με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας τα δύο αεροπλανοφόρα έχουν ήδη πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με ναυτικές μονάδες της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Θεωρείται δεδομένο ότι κάποια στιγμή, ένα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα επισκεφθεί και το Αιγαίο για συνεκπαίδευση με ελληνικές μονάδες.

Στις ομάδες κρούσης των δύο αεροπλανοφόρων περιλαμβάνονται ήδη αμερικανικά αντιτορπιλικά, ενώ ανάλογα με την περιοχή δράσης τους, με αυτές συνδέονται και μονάδες από άλλες χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία).

Για τους επιτελείς του Έκτου Στόλου, ο οποίος εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας, τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214 αποτελούν πάντα την πρώτη επιλογή.

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» είχε ενταχθεί πέρυσι τον Μάρτιο στην ομάδα κρούσης του πολεμικού πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima», που, μάλιστα, είχε προχωρήσει σε σενάριο άσκησης εκκένωσης από το Ισραήλ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα έχουν οι δυνατότητες επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και, κυρίως, οι πιθανότητες υλοποίησης όλων όσα έχουν συμπεριλάβει στην πρόταση νόμου που έχουν συντάξει για την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Η πρόβλεψη για χρηματοδότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του προγράμματος FMF ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Αθήνα.

Πηγή: «Καθημερινή»

Σχετικά άρθρα