Διπλάσιοι Αμερικανοί τουρίστες επισκέφτηκαν το 2018 την Ελλάδα σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας πριν λίγες μέρες.
Την περσινή χρονιά σχεδόν 1,1 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας 11,7 εκατ. διανυκτερεύσεις (μέση παραμονή άνω των 10 ημερών!) όταν το 2014 οι Αμερικανοί δεν ξεπερνούσαν τους 592.000 τουρίστες.
Η απαξίωση της αμερικανικής αγοράς από την κρατική μηχανή την τελευταία δεκαετία, που έκανε το λάθος να στοχεύει στον αριθμό των επισκεπτών αντί για τα κατά κεφαλήν έσοδα, κι έτσι να διοχετεύει όλους τους πόρους της για διαφήμιση στις ευρωπαϊκές αγορές, άλλαξε με τον ερχομό Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού, μετέβαλε θετικά την κατάσταση.
Το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού την τελευταία τετραετία που τόσες φορές έχει βραβευτεί και αναγνωριστεί από τους διεθνείς φορείς του παγκόσμιου τουρισμού, σε ένα μεγάλο βαθμό βασίστηκε στο δυναμικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς.
Με ενέργειες της Έλενας Κουντουρά επαναδρομολογήθηκαν το 2016 οι απευθείας πτήσεις με την Ελλάδα, τόσο από Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ), όσο και από ΗΠΑ (ΝΥ, Φιλαδέλφεια, Νιου Τζέρσι) μετά από πολλά χρόνια απουσίας.
Ενώ, το 2017 η Emirates δρομολόγησε νέα καθημερινή σύνδεση Αθήνας-ΝΥ, όλο τον χρόνο.
Και από φέτος ανοίγουν νέες πτήσεις για Σικάγο, ενώ δρομολογήθηκε μια επιπλέον πτήση Αθήνα-ΝΥ από την Norwegian Airlines.
Οι προσωπικές επαφές της δραστήριας Υπουργού Τουρισμού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ομογενειακές οργανώσεις και μεγάλους αμερικανικούς tour operators, αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της ΤτΕ ότι απέδωσαν τα μέγιστα, καθώς την τετραετία 2015-2018 οι αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 85% και τα αμιγώς ταξιδιωτικά έσοδα αυξήθηκαν αναλογικά από τα 655 εκατ. ευρώ το 2014 στα 1,1 δισ. ευρώ το 2018, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τις μεταφορές εντός Ελλάδας ή το shopping.
Φέτος αναμένεται οι Αμερικανοί επισκέπτες να αγγίξουν το 1,5 εκατ. στην χώρα μας, κι αν υπολογίσουμε και τους Καναδούς το νούμερο αυτό αυξάνεται κατά πολύ.
Οι τακτές επαφές και επισκέψεις της Έλενας Κουντουρά στις ΗΠΑ άλλαξε την εικόνα των Αμερικανών για την Ελλάδα, αφού παρουσιάστηκε η εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού μακριά από τις γεωπολιτικές αναταράξεις της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μεταστροφή της κοινής γνώμης έπαιξε η απευθείας προσέγγιση Υπουργείου Τουρισμού με την «πηγή» των τουριστών, δηλαδή στους tour operators που διακινούν το 20-30% των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη, αλλά επηρεάζουν με τα σχόλια που μαθαίνονται από στόμα σε στόμα το σύνολό τους, μέσω της διοργάνωσης στην Αθήνα τον Απρίλιο 2018 του διεθνούς συνεδρίου της Ένωσης Ταξιδιωτικών γραφείων της Αμερικής ASTA και φέτος το Μάιο στη Ρόδο.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο ελλείψει κονδυλίων στον ΕΟΤ έπαιξε η «έξυπνη» διαφημιστική καμπάνια της Έλενας Κουντουρά με κεντρικό πρόσωπο το δημοφιλή μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έγινε viral και έσπασε όλα τα ρεκόρ προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η αγορά της Αμερικής είναι μία από τις σημαντικότερες για τη χώρα μας, καθότι ο τουρίστας αγοράζει ταξιδιωτικό πακέτο πενταπλάσιας αξίας από αυτό του Ευρωπαίου και έχει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, αφού πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας.
Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός τουρίστας θα επισκεφτεί 5-6 διαφορετικές πόλεις, θα ξοδέψει χρήματα για μετακινήσεις, ξεναγούς, αρχαιολογικούς χώρους και ψώνια, σε αντίθεση με τον μέσο Ευρωπαίο που θα διαλέξει ένα all inclusive ξενοδοχείο προκειμένου να ξοδέψει το ελάχιστο δυνατό ποσό για τη μέγιστη δυνατή διάρκεια διακοπών.
Αυτός ο τουρίστας μάλιστα θα προτιμήσει φθηνότερους προορισμούς και πακέτα, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή στο Λίβανο, την Αίγυπτο και τα παράλια της Τουρκίας.
Ας μην εγκαλούν ορισμένοι της αντιπολίτευσης την Έλενα Κουντουρά που ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να κάνει τη δουλειά της ως Υπουργός Τουρισμού και να ας μην ξεχνούν τον καταστροφικό ρόλο των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Σαμαρά, που με τις περικοπές τους οδήγησαν στο κλείσιμο δύο εκ των τριών του ΕΟΤ στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες, Σικάγο και Νέα Υόρκη), για να καταλήξαμε σε ένα και μοναδικό, στη Νέα Υόρκη.
Γιατί αν οι προκάτοχοι της Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού δεν χαντάκωναν τον ΕΟΤ και καταργούσαν 15 οργανικές θέσεις στο γραφείο ΕΟΤ Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα σήμερα 4 υπάλληλοι στην κυριολεξία σηκώνουν στις πλάτες τους 14.000 πρακτορεία και περισσότερους από 100.000 τουριστικούς πράκτορες, ίσως να μην χρειαζόταν η σημερινή Υπουργός να βρίσκετε συνεχώς στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων προσπαθώντας με όποιον τρόπο μπορεί να προσελκύσει όσο περισσότερους τουρίστες γίνεται, από τα 120 εκατομμύρια των Αμερικάνων που διαθέτουν διαβατήριο.