Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σχοινάς: Τα τρία διακυβεύματα των ευρωεκλογών – Πρέπει όλοι να ψηφίσουν

Σχοινάς: Τα τρία διακυβεύματα των ευρωεκλογών – Πρέπει όλοι να ψηφίσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ευρωεκλογές 2019, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Θεσσαλονίκη, Μαργαρίτης Σχοινάς,

Στα τρία διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου αναφέρθηκε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, το νεοσύστατο Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Όπως είπε, το πρώτο διακύβευμα είναι ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές – μέχρι τώρα κυμαίνεται στο 42 με 43% – είναι σημαντική «γιατί ουσιαστικά είναι ο μοναδικός τρόπος που ο πολίτης έχει στα χέρια του για να δώσει μια εντολή αντιπροσώπευσης».

«Όποιος δεν ψηφίσει στις 26 Μαΐου, πολύ απλά απεμπολεί το δικαίωμα του να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις και δίνει επιπλέον όπλα σε όσους ονειρεύονται την καταστροφή της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το δεύτερο και ίσως λιγότερο ορατό διακύβευμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ότι η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές αποτελεί μια μοναδική αφορμή κατοχύρωσης της ταυτότητας μας ως Ευρωπαίων.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι ένας τρόπος να θυμίζουμε πόσο σημαντική κατάκτηση είναι το γεγονός ότι «εμείς έχουμε αυτό το δικαίωμα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης ως στοιχείο ταυτότητας, ως στοιχείο προσωπικής ισχύος».

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι και μια αφορμή να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε τους συσχετισμούς που θα εκλέξουν την μελλοντική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε την ανάγκη να ενταθεί η δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, «χωρίς ταμπού, εξωραϊσμούς και υπεραπλουστεύσεις» και να μην διεξάγεται όπως γίνεται τώρα, κάθε πενταετία, με αφορμή τις ευρωεκλογές.

Τόνισε, ότι πρέπει να «αποβρυξελοποιήσουμε» την Ευρώπη, να την τοποθετήσουμε έξω από τις θεσμικές της προσφύσεις, κοντά στην κοινωνία, για να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να μας πουν τι θέλουν.

«Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη από σκέψη, συναίσθημα» είπε, χρησιμοποιώντας την φράση του τραγουδιστή του συγκροτήματος U2, Μπόνο.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι αφετηρία για το μέλλον της Ευρώπης είναι η εκφρασμένη βούληση των εταίρων ότι θα παραμείνουν μαζί, δεν θα υπάρξει Ευρώπη «α λα καρτ» και καθένας δεν θα αφεθεί πίσω.

Από εκεί και πέρα, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συνέχιση της δυναμικής της οικονομικής πολιτικής, που γεννά θέσεις εργασίας και απασχόλησης και όχι ελλείμματα και χρέη.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι στον αριθμό ρεκόρ των 240 εκατ. και όλες οι οικονομίες των κρατών-μελών γνωρίζουν ανάπτυξη.

Είναι ανάγκη να συνεχίσουν να προστίθενται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής οι επενδύσεις, με το πακέτο Γιούνκερ που «έριξε» στην πραγματική οικονομία το ποσό των 400 δισ. ευρώ και θα συνεχιστεί και στον επόμενο πενταετή κύκλο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το «εργοτάξιο» της ΟΝΕ , ώστε να επεκταθεί πέρα από την Νομισματική Ένωση, ενώ επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης, συνεκτικής, βιώσιμης και ολιστικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, που θα ξεκινάει από την διάθεση πόρων στις χώρες της Αφρικής, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό Πέτρος Στάγκος, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ιωάννης Παπαγεωργίου.

Xαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Ελισσάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Σχετικά άρθρα