Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Αυτή την Ευρώπη θέλουμε

Μίχαλος: Αυτή την Ευρώπη θέλουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Ευρωβουλευτές, Ευρωεκλογές 2019, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελήτηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών Λ. βαρουξή, Κ. Δέρβου, Β. Λαζαράκου και Μ. Τριανταφυλόπουλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος πάντως σήμερα δυστυχώς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η απώλεια πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ιδιαίτερα μάλιστα στη Νομισματική Ένωση.

Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως οι πολιτικές λιτότητας των περασμένων ετών, οι οποίες οδήγησαν στην ανεργία και στην περιθωριοποίηση ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Συνέβαλε επίσης η έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και η αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να το διαχειριστεί αποτελεσματικά και με συνοχή.

Όλα αυτά δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Οι οποίες επένδυσαν στο φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση των πολιτών.

Η παλινδρόμηση και η οχύρωση στο εθνικό κράτος είναι η αντίδραση, απέναντι σε μια Ένωση που δεν πείθει ότι είναι ικανή να προστατέψει – πόσο μάλλον να βελτιώσει – το βιοτικό τους επίπεδο.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ζητούν οι ενισχυμένες δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Η σημαντικότερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα, είναι να συνδεθεί ξανά με τους πολίτες της. Να τους πείσει ότι εξακολουθεί να αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας, απέναντι σε παλιούς και νέους κινδύνους. Αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση να κυριαρχήσουν. Δεν πρέπει – κυρίως – να «χαρίσουμε» τη νέα γενιά της Ευρώπης στις δυνάμεις του λαϊκισμού, της απομόνωσης.

Οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές για να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε πραγματικά.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της, αλλά και τις μεγάλες κατακτήσεις της.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα λειτουργεί με κοινό όραμα, με συνοχή, με αποφασιστικότητα.

Που θα προτάσσει τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συμμετοχής στη λήψης αποφάσεων.

Μια Ευρώπη με ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στον παγκόσμιο στίβο.

Οι στόχοι αυτοί είναι αλληλένδετοι. Η ανταγωνιστικότητα για την Ευρώπη δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

Αλλά προϋπόθεση και μέσο για τη διατήρηση του κοινωνικού της προσώπου.

Για τη διασφάλιση της ευημερίας που έχτισαν όλοι μαζί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της, τα προηγούμενα χρόνια.

Στα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούμε μια Ενιαία Αγορά που να στηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μια αγορά που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.

Θα χρειαστούμε γενναίες ευρωπαϊκές πολιτικές, για την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.

Για την ανάπτυξη επαρκών και καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης επενδύσεων.

Για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην καινοτομία.

Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική δυστοκία της Ευρώπης, στη δημιουργία καινοτόμων, ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

Για να σταματήσει η Ευρώπη να χάνει κάθε χρόνο χιλιάδες ταλαντούχους ανθρώπους, που επιλέγουν τη Silicon Valley και τα οικοσυστήματα άλλων χωρών, για να εφαρμόσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Το ΕΒΕΑ ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών διακρατικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει μεταξύ άλλων:

Το έργο FABUSS του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus + Youth” που αφορά την επιτυχή διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το έργο DANAE του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Horizon 2020” για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης των ΜμΕ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Έργο MIND του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus +” για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανέργων και των νέων πτυχιούχων ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν ΜμΕ

Επίσης, έχουμε υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την αξιοποίηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων των ΜμΕ, για τη χρηματοδότησή τους από τον τραπεζικό τομέα.

Γνωρίζετε ότι στο ΕΒΕΑ λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητες της.

Σήμερα, το Κέντρο παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε θέματα λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δικαιωμάτων, αναζήτησης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων κ.ά.

Και βέβαια, το ΕΒΕΑ συμμετέχει ενεργά στο Eurochambres, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιμελητηρίων.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Προέδρου των Ευρωπεπιμελητηρίων, ήμουν παρών στην υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, για την τόνωση των περιφερειακών επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Το κοινό σχέδιο προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία όσον αφορά το νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιμετώπιση της ανεργίας με ανταλλαγή καινοτόμων πρακτικών, προώθηση της επιχειρηματικότητας, υποστήριξη συνεργασίας στις γειτονικές χώρες για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας κ.α.

Θεωρώ ότι στα πεδία αυτά – της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων, της ενίσχυσης της νεανικής και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας – θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Να δημιουργήσουμε προοπτικές και ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ως όχημα για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε εκπροσώπους που θα δώσουν φωνή σε αυτό το αίτημα.

Θα εκπροσωπήσουν και θα εκφράσουν δυναμικά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, που θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, μέσα σε μια οικονομικά ισχυρή, αλλά πάνω από όλα συνεκτική Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα