Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εορτάστηκε η Ημέρα Φιλελληνισμού στην Ουγγαρία παρουσία του Τέρενς Κουίκ

Εορτάστηκε η Ημέρα Φιλελληνισμού στην Ουγγαρία παρουσία του Τέρενς Κουίκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουδαπέστη, Ελληνική Ομογένεια, Ουγγαρία, Τέρενς Κουίκ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, εορτάστηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων η Ημέρα του Φιλελληνισμού, που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2008, με πρόταση του τότε υπουργού Εσωτερικών και σήμερα Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη συνδρομή της Ελληνικής πρεσβείας, του τμήματος των Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου, και του Συνδέσμου Μπάιρον με την παρουσία του Προέδρου του κ. Πάνου Τριγάζη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στη Βουδαπέστη με εκπροσώπους Ομογενειακών Οργανώσεων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ελληνικό χωριό Νίκος Μπελογιάννης, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Παπαλέξη, περιηγήθηκε στους χώρους του Ελληνικού σχολείου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τον Νίκο Μπελογιάννη, όπως και στο μνημείο Πεσόντων, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην είσοδο του χωριού.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουδαπέστη κ. Δημήτριος Λέτσιος. Πριν την αναχώρησή του δήλωσε:

«Μπορεί να ήταν μια σύντομη επίσκεψη αλλά πολύ ουσιαστική, γιατί συνάντησα μία Ομογένεια που αγαπάει με μεγάλο πάθος την Ελλάδα, μια Ομογένεια που δεν ζητάει τίποτα από την Μητέρα-Πατρίδα, παρά μόνο τη συνδρομή της για να διατηρηθεί στα παιδιά της η Ελληνική γλώσσα.

»Δύο ήταν τα αιτήματα: Χρειάζονται έναν διδάκτορα Νεοελληνική γλώσσας για την Πανεπιστημιακή έδρα που διατηρούν και τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές 15 παιδιά τους σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Ελλάδας.

»Για το δεύτερο θα φροντίσει άμεσα η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για το πρώτο θέμα – που είχε τεθεί και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2017 στη Βουδαπέστη – θα το μεταφέρω και στο Υπουργείο Παιδείας και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πρέπουσα ανταπόκριση.

»Συγχαίρω επίσης την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας για το θαυμάσιο περιοδικό που εκδίδουν με τίτλο «ο Ελληνισμός» και με αρχισυντάκτη τον Ανδρέα Οικονόμου.

»Μπορεί να καλύπτει τα Ομογενειακά θέματα, αλλά είναι έκδηλη η αγάπη για την Ελλάδα.

»Ευχαριστώ όλους όσους μου έκαναν την τιμή να βρεθούν μαζί μου, είτε στη συνάντηση στην Ελληνική πρεσβεία, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο χωριό Μπελογιάννης.

»Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον κ. Πάνο Τριγάζη που ήρθε από την Αθήνα και ήταν μαζί μου σε αυτές τις εκδηλώσεις».

Σχετικά άρθρα