Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Γιατί πολεμάνε τον Τζέφρι Πάιατ – Δίχως αιδώ υπονομεύουν την Ελλάδα οι «Εφιάλτες»

Γιατί πολεμάνε τον Τζέφρι Πάιατ – Δίχως αιδώ υπονομεύουν την Ελλάδα οι «Εφιάλτες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αντώνης Διαματάρης, Διπλωματικό Σώμα, Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Τζέφρι Πάιατ,

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην ομογένεια στις ΗΠΑ η πρωτόγνωρη -όπως τη χαρακτηρίζει το ομογενειακό GreekNews– επίθεση του εκδότη του ομογενειακού «Εθνικού Κήρυκα» στο πρόσωπο του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο εκδότης Αντώνης Διαματάρης, άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, ζήτησε -ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη;- τη μετάθεση του Αμερικανού πρεσβευτή από την Αθήνα.

Όχι γιατί ο κ. Πάιατ δεν είναι ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, αλλά διότι -προφανώς- δεν είναι αρεστός στην «αγία οικογένεια» των «Εφιαλτών».

Ότι ο κ. Διαματάρης περιοδεύει ως «κλιμάκιο» στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι κρυφό.

Όπως έγραψε και η «Καθημερινή», στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντρική Μακεδονία, «ο Μητσοτάκης συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνο Ζούλα και την αναπληρώτρια Κύρα Κάπη. «Παρών» και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος είναι φίλος του Κυριάκου, και τον συνόδευσε στην περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία».

Το «GreekNews», υπό τον τίτλο «Άθλια επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη», έγραψε χαρακτηριστικά:

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο για την Ομογένεια και βέβαια εξηγεί την απόλυτη ταύτιση της εφημερίδας με το κόμμα της ΝΔ και την οικογένεια Μητσοτάκη.

»Με την ευκαιρία, ο κ. Διαματάρης, εξαπέλυσε και μία σφοδρή επίθεση σε βάρος του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με τίτλο «Ώρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη».

»Ο κ. Πάιατ, μακράν ο πλέον φιλέλληνας και δραστήριος αμερικανός πρέσβης, αλωνίζει την Ελλάδα και επισκέπτεται τις ΗΠΑ με εμπορικές αποστολές, συσφίγγοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσελκύοντας αμερικανικές επενδύσεις.

»Αυτό δεν βολεύει τους ολετήρες της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθούν να δημιουργούν άσχημη εικόνα για την Ελλάδα, μην τυχόν και χάσουν την κουτάλα.

»Γράφει λοιπόν ο κ. Διαματάρης (ή μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης;):

»«Δυστυχώς, όμως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού.

»Είναι δύσκολο να ερμηνευτεί αυτή η σχεδόν αδιάφορη για τις μελλοντικές συνέπειες συμπεριφορά του πρέσβη, παρά ως η έμπρακτη ανταμοιβή του κ. Τσίπρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

»Και δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που ο πρέσβης το κάνει αυτό.

»Το κάνει σε κάθε δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

»Επεμβαίνει δηλαδή απροσχημάτιστα στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας.

»Παραβιάζει μια πάγια, διεθνώς αναγνωρισμένη από αιώνες αρχή, από την συμφωνία της Βεστφαλίας (Westphalia), της μη επέμβασης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας.

»Συγκεκριμένα, και για να σιγοντάρει τον Ελληνα Πρωθυπουργό, μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από την επίσκεψή του στα Σκόπια, “βάφτισε” επιτυχές το ταξίδι του».

»Και πρόσθεσε:

»«”Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αποτελεί ελπίδα προς όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της”.

»Με ποια ιδιότητα τα λέει αυτά; Του πολιτικού αναλυτή ή του προστάτη του κ. Τσίπρα;

»Τόσες μεγάλες χάρες του έκανε ο κ. Τσίπρας, που να εκθέτει τον εαυτό του και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί;

»Τόσες μεγάλες χάρες, που να βάζει “δυναμίτες” στα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων;

»Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα για την μετάθεσή του, πριν κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών;», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης… ή μάλλον για την αντιγραφή ο κ. Διαμαντάρης.

Αναρωτιέται λοιπόν το GreekNews:

«Μήπως ξεχνά ο κ. Διαματάρης ότι από τον πρόεδρο Τραμπ μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους;

»Μήπως ξεχνά ότι η αμερικανική κυβέρνηση και όλες σχεδόν οι χώρες του πλανήτη χαιρέτισαν την συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ότι οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης και πως ο Πάπας είπε πως η στάση του Τσίπρα στο προσφυγικό αξίζει Νόμπελ Ειρήνης;

»Αλλά, είπαμε: Όταν περιοδεύεις ως κομματάρχης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει χάσει και το τελευταίο φύλλο συκής/αντικειμενικότητας».

Οι αποτυχημένοι γερμανόφιλοι έχουν λυσσάξει

Το TRIBUNE γνωρίζει -όπως και όλος ο ελληνικός λαός- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος «δοσμένος» στο Βερολίνο.

Οικογενειακώς αγαπάνε τους Γερμανούς. Για τους Μητσοτάκηδες, «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας». Προφανώς και κάποιοι είναι.

Για τους Μητσοτάκηδες και τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη, που έχουν στελεχώσει την «αυλή» του προέδρου της ΝΔ, η Ελλάδα δεν έπρεπε να έρθει τόσο κοντά με τις ΗΠΑ.

Θυμάστε πόσο ωραία περνούσαν όλοι αυτοί οι τύποι τα προηγούμενα χρόνια, όταν τον τόπο όριζαν οι Γερμανοί απεσταλμένοι;

Πώς έτρεχαν στο Βερολίνο να προσκυνήσουν την καγκελάριο; Δεν τα θυμάστε; Και ύστερα, σαν επέστρεφαν στη χώρα, εφάρμοζαν τις πιο αήθεις αντιλαϊκές πολιτικές.

Αυτοί οι τύποι εκτός από Γερμανόφιλοι θεωρούν και την Τουρκία φίλη τους. Θυμάστε που η κ. Μπακογιάννη παρέστη στην ενθρόνιση Ερντογάν. Εάν δεν το θυμάστε εδώ.

Όλοι αυτοί οι κοτζαμπάσηδες, οι απόγονοι των φεουδαρχών της τουρκοκρατίας, έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Έχουν μένος μεγάλο που η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε πυλώνα σταθερότητας και ηγέτιδα δύναμη της περιοχής.

Θυμάστε τον Μητσοτάκη που έλεγε ότι η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας σταθερότητας; Εάν δεν το θυμάστε εδώ.

Ανίκανοι οι ίδιοι να εκμεταλλευτούν τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, εξάλλου είναι ανίδεοι από γεωπολιτική (και από γεωγραφία), τώρα ζηλεύουν που το έκανε ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας μαζί με τον Κοτζιά.

Και όχι μόνο ζηλεύουν, αλλά εις βάρος κάθε εθνικού συμφέροντος, υπονομεύουν τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον κατηγορούν ως… ΣΥΡΙΖΑίο!

Σύμφωνα με αυτή τη συμμορία ανοήτων, ο Τζέφρι Πάιατ δεν έπρεπε καθόλου να «τρέξει» για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Έπρεπε να κάτσει σπίτι του και να περιμένει να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Να τα έκανε με τον Μητσοτάκη αυτά.

Είναι η ίδια λογική του Μητσοτάκη που γυρίζει τον πλανήτη και λέει στους ξένους επιχειρηματίες, «μην επενδύσετε τώρα στην Ελλάδα, να το κάνετε όταν εκλεγώ εγώ».

Πρώτον, ποιος του είπε του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα γίνει πρωθυπουργός; Το είδε στα ζώδια, στα ταρώ; Από που πηγάζει όλη αυτή η βεβαιότητα;

Δεύτερον: Πόσο μικρόψυχος, πόσο Μητσοτάκης μπορεί να είναι εκείνος που υπονομεύει την ίδια του τη χώρα για να καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός;

Βεβαίως, μόνο τυχαίο δεν είναι που ο λαός της δημοκρατικής παράταξης αποκαλεί αυτή την οικογένεια «Εφιάλτες».

Όπως λέει και ένα λαϊκό γνωμικό, «είναι ικανοί να παρακαλούν να φτάσουν οι Τούρκοι στη Λαμία αρκεί να γίνουν κυβέρνηση».

Αυτοί είναι! Μήπως δεν τους ξέρουμε; Σε αυτό τον τόπο, «τον μικρό, τον μέγα», όλοι γνωριζόμαστε. Και εμείς και οι άλλοι.

Τους Μητσοτάκηδες ειδικά τους αντιπαθούν όλοι.

Ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει άνθρωπος που να πίνει νερό στο όνομά του;

Για αυτό μαζεύει από εδώ κι από εκεί φιλελέδες και εκσυγχρονιστές και ό,τι άλλο «ορφανό».

Αυτοί είναι μια οικογένεια ξένο σώμα. Ο Μητσοτάκης είναι ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία.

Ή μήπως δεν θυμάστε που πήγε πρόσφατα στη Μόσχα. Τι πήγε να κάνει ο Μητσοτάκης στη Μόσχα;

Μήπως πήγε να συζητήσει ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών προς όφελος εκείνων της Ρωσίας και της Τουρκίας;

Ρωτάμε, εάν θέλουν μας απαντάνε. Εάν δεν θέλουν θα μείνει το ερώτημα να τους κυνηγάει.

Του φταίει λοιπόν ο Πάιατ του Μητσοτάκη. Εν τω μεταξύ -κάτι συμπτώσεις- ο Πάιτ φταίει και στο πασοκικό εκσυγχρονιστάν.

Γιατί τους φταίει ο Πάιατ; Είπαμε, διότι δεν περίμενε να επιστρέψουν αυτοί οι ολετήρες στην εξουσία για να καρπωθούν το έργο. Αυτό είναι το ένα.

Το άλλο όμως είναι ότι όσο ισχυροποιείται η συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ -και άλλες δυνάμεις- τόσο απομακρύνεται η επιρροή του Βερολίνου.

Αυτό μπορεί να είναι καλό για τον ελληνικό λαό, καλό για τα συμφέροντα του έθνους, αλλά είναι κακό για τα συμφέροντα αυτών που έδεσαν τις τύχες τους με τη γερμανική Ευρώπη.

Νέες συμμαχίες και νέες σχέσεις σημαίνουν και νέα πρόσωπα στο παιχνίδι.

Οι «γερμανοτσολιάδες» καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Πώς να το δεχτούν; Μπορούν; Όχι!

Και για αυτό τον λόγο πολεμάνε τον Πάιατ. Επειδή ο εξαιρετικός αυτός διπλωμάτης συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ, σε μια σχέση ανάλογη των ΗΠΑ με το Ισραήλ, όλοι αυτοί που από το 1996 έως και το 2015 κατέστρεψαν τη χώρα, δηλαδή επί μια εικοσαετία, τώρα «λήγουν». Χάνουν την εξουσία τα παιδιά, χάνουν την κουτάλα.

Τι να τους κάνουν οι Αμερικανοί αυτούς τους άχρηστους και μικρονοϊκούς υπαλλήλους; Οι Αμερικανοί θέλουν εταίρους, συμμάχους, φίλους, συνομιλητές.

Δεν θέλουν υποτακτικούς και υπηρέτες. Άνεργοι μένουν οι υπηρέτες. Για αυτό πολεμάνε τον Πάιατ.

Μια νέα εποχή έχει ξημερώσει πάνω από την Ελλάδα

Η χώρα μας μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αποκαθίσταται στην ιστορική της αξία και στην τιμή που της πρέπει.

Σύντομα τα γεωτρύπανα θα φέρουν στην επιφάνεια το φυσικό μας αέριο, πλούτος που θα ανοικοδομήσει την ταλαιπωρημένη χώρα μας.

Πλούτος που σε δεύτερη φάση θα μας δώσει ισχύ και μεγαλείο, σαν εκείνο των προγόνων μας και ακόμα μεγαλύτερο.

Ο Τζέφρι Πάιατ έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο έργο αυτό. Που είναι προς το κοινό συμφέρον ΗΠΑ και Ελλάδας.

Ο Τζέφρι Πάιατ έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στον ελληνισμό, που είναι μήτρα όχι μόνο της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ.

Διότι και οι ΗΠΑ επαίρονται ότι είναι συνεχιστές του ελληνικού πολιτισμού και μεγαλείου.

Ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι απλά φιλέλληνας. Είναι Έλληνας πραγματικός, όπως θα έλεγε ο αρχιερέας των Δελφών Πλούταρχος, επειδή μετέχει στην ελληνική παιδεία και τρόπους, στον ελληνικό πολιτισμό, επειδή νιώθει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος της Ουάσιγκτον και της Αθήνας είναι κοινός.

Ότι μαζί, Αθήνα και Ουάσιγκτον, είμαστε η αιώνια δόξα της δημοκρατίας και του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας.

Αυτόν τον άνδρα πολεμάνε αυτοί οι μίζεροι, αυτοί οι τελειωμένοι, αυτοί οι αναίσχυντοι υπηρέτες μικροκομματικών συμφερόντων, αυτοί οι τύραννοι και δυνάστες του ελληνικού λαού, αυτοί οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων, αυτοί οι μικροί και λίγοι, αυτοί που προκαλούν σε κάθε ελεύθερο Έλληνα αποτροπιασμό.

Η Ελλάδα όμως θα μεγαλουργήσει. Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς το ιστορικό της πεπρωμένο.

Κάθε άνθρωπος του Ορθού Λόγου στέκεται στο πλευρό του Τζέφρι Πάιατ. Κάθε ειλικρινής πατριώτης.

Κάθε Έλληνας που επιθυμεί το ωραίο και το αληθινό, κόντρα στη μιζέρια και τη θυματοποίηση των κοτζαμπάσηδων.

Όσο για τον «Εθνικό Κήρυκα»; Κρίμα στην εφημερίδα που της έτυχε τέτοιος κολαούζος να την ορίζει. Κρίμα και ντροπή!

Απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, William Murad, στον «Εθνικό Κήρυκα»

Αγαπητέ κύριε Διαματάρη,

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Εθνικό Κήρυκα για την 104η του επέτειο. Η εφημερίδα σας είναι ισχυρός υποστηρικτής των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ένας σημαντικός κρίκος της Ελληνοαμερικανικής διασποράς, μιας κοινότητας ζωτικής σημασίας για την εμβάθυνση όλων των πλευρών της διμερούς μας σχέσης.

Σας γράφουμε σε απάντηση πρόσφατου κύριου άρθρου με τίτλο «Ωρα για μετάθεση του Αμερικανού Πρέσβη».

Αναμφίβολα σεβόμαστε το δικαίωμά σας στη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας, και αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό ήταν και είναι το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας για τους Έλληνες εδώ και στη διασπορά.

Ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε ότι κάθε δημόσια εκφραζόμενη γνώμη σε ένα σεβαστό μέσο ενημέρωσης θα έπρεπε να σέβεται τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας περιλαμβανομένου του σεβασμού των γεγονότων. Νοιώθουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με το άρθρο σας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δημοσίως συνεχάρη τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη συμβολή του στην Ελληνική οικονομία και εξέφρασε τις ευχαριστίες μας σε εκείνον προσωπικά για την εταιρική μας σχέση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Ο Αντιπρόεδρος Πένς τον συνεχάρη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί προσωπικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έκανε με τον Πρωθυπουργό κ. Ζάεφ.

Υπάρχει ακόμη ένα άρθρο για τη συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου Τραμπ στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη θαρραλέα ηγεσία του στη Συμφωνία των Πρεσπών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κήρυκα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μας Σάλιβαν μόλις επικρότησε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο. Αυτή είναι διπλωματία όπως ασκείται από την ηγεσία της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Επομένως είναι παράλογο να εμφανίζει ο Εθνικός Κήρυκας, έστω και σε άρθρο γνώμης, τη στήριξη στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να λύσει αυτή τη διαφορά ως θέμα προσωπικότητας. Δεν είναι τέτοιο. Είναι θέμα πολιτικής της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Το άρθρο σας περιέχει επίσης πολύ σοβαρούς και αβάσιμους υπαινιγμούς σχετικά με τα κίνητρα ενός αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που επαινεί ξένο ηγέτη. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ανεύθυνο, και αποτελεί ξεκάθαρα κακή χρήση της ισχυρής πλατφόρμας που σας προσφέρει η εφημερίδα σας.

Ο Εθνικός Κήρυκας πρόσφατα φιλοξένησε συνέντευξη με τον Πρέσβη κ. Πάιατ και τον ερώτησε ευθέως για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αλλά προφανώς δεν πρόσεξε την απάντησή του:

Ε.Κ.: Μερικοί Ελληνοαμερικανοί πιστεύουν ότι είστε «πολύ κοντά» ή «πολύ φιλικός» με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ποιος είναι ο ρόλος ενός Πρέσβη σε σχέση με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Πρέσβης Πάιατ: Στη διπλωματία μιλάμε γενικά για τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να θυμόμαστε ότι ως μεμονωμένοι διπλωμάτες μπορούμε όλοι να αντικατασταθούμε. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και η υπηρεσία μου στην Ελλάδα υπό δύο διαφορετικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να προσφέρω για αυτή τη συνέχεια των συμφερόντων. Πιστεύω ότι καθώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση της και θα αναλάβει πιο σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και καθώς τα συμφέροντά μας θα συνεχίσουν να συγκλίνουν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, ολόκληρη η γνώμη βασίζεται σε κακή μετάφραση των σχολίων του Πρέσβη και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων που χτίζει η Ελλάδα.

Τα σχόλια αυτά παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και εμείς δημοσιεύσαμε την απομαγνητοφώνηση:

The United States, I want to emphasize, sees Greece as a hub for trade, energy, and infrastructure developments in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean.

[Θέλω να τονίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο στις εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο, την ενέργεια, και τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.]

And in this regard, I particularly want to congratulate Prime Minister Tsipras on yesterday’s very successful visit to Skopje with a large delegation of Greek companies. That visit sent a message of hope to all of Europe, but also helped to validate the investment that the United States has made in our relationship with Greece as a pillar of regional stability and a driver of prosperity throughout the Western Balkans.

[Και επί τη ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη χτεσινή πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στα Σκόπια με μεγάλη αντιπροσωπεία Ελληνικών επιχειρήσεων. Η επίσκεψη αυτή έστειλε μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά επίσης βοήθησε στην επικύρωση της επένδυσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη σχέση μας με την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και δύναμη ευημερίας σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια.]

Συμπερασματικά, το άρθρο επίσης αγνοεί τα σχόλια του Πρέσβη κ. Πάιατ νωρίτερα στην ίδια ομιλία για τον συντονιστή εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο που είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ο οποίος καθόταν δίπλα του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

I want to acknowledge…my friend George Koumoutsakos, who was recently in Washington D.C. where I think he heard a clear message of American commitment to our alliance with Greece and a commitment which transcends Greek politics and the political season that Greece finds itself in.

Θα ήθελα να αναφερθώ… στον φίλο μου Γιώργο Κουμουτσάκο που πρόσφατα ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον όπου πιστεύω ότι άκουσε σαφές μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ στη συμμαχία μας με την Ελλάδα καθώς και ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα και την πολιτική εποχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης σε κάθε δημοκρατία, και τις παραδόσεις μας στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέλαμε να επισημάνουμε τα γεγονότα και να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υπαινιγμοί στο άρθρο σας, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται να στηρίξουν μια γνώμη, είναι ξεκάθαρα λανθασμένοι και κινδυνεύουν να προκαλέσουν πιθανή ζημία, αντί να στηρίξουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα