Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει το «16+1» σε «17+1»

Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει το «16+1» σε «17+1»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, όπου πρόκειται να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος (θα μετονομασθεί σε 17+1).

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ένταξή μας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω πρωτοβουλία, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα.

Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη -και ενίοτε συμπληρωματική- δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI, πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Η ένταξή μας στην Πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλη, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα.

Υπογραμμίζεται και η παράλληλη συμμετοχή του ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στη Βαρσοβία και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά άρθρα