Μόνο αναπάντητη δεν άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Reuters, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των πολιτών από όσα χρειαζόταν.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσακαλώτος επαναφέρει τον πρόεδρο της ΝΔ στην πραγματικότητα.
«Τα δεδομένα: Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ.
Τα έτη 2015- 2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Το 2018 η αύξηση αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας:
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πει πώς -στην απίθανη περίπτωση που βγει- θα αποζημιώσει τη μεσαία τάξη για τις απώλειες που είχε επί των κυβερνήσεων ΝΔ;».
Τι είπε στο Reuters ο Μητσοτάκης
Έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να ακυρώσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters.
Δεσμεύεται για επιτάχυνση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού και για μείωση της φορολογίας. Στέλνει μήνυμα στα Σκόπια.
«Με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην τραπεζίτης, 51 ετών,ελπίζει ότι οι ευρωεκλογές τον επόμενο μήνα θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την Ελλάδα και θα φέρουν πιο κοντά τη νίκη στις εθνικές εκλογές» αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως αν εκλεγεί θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα μειώσει τους φόρους και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «ουσίας».
Στόχος του η προσέλκυση επενδύσεων, μία πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
«Θα τις εφαρμόσουμε όχι γιατί είναι μέρος του προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι αναγκαίες για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters.
Όπως εξηγεί η εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων θα πείσει τους δανειστές, που θέλουν να διασφαλίσουν αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και τους επενδυτές ότι η χώρα έχει βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης.
Σεβαστοί βραχυπρόθεσμα οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο αρχηγός της Ν.Δ. θεωρεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας «πολύ υψηλούς», αλλά αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί «τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
«Μόλις ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Οι επενδύσεις
Στις προτεραιότητές του, εφόσον εκλεγεί, θα είναι η επιτάχυνση «εμβληματικών επενδύσεων», όπως το Ελληνικό και η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από το 28% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10%, μέσα σε δύο χρόνια.
Η μεσαία τάξη είναι υπερφορολογημένη, υπογραμμίζει: «Έχουν πάρει περισσότερα χρήματα από τις τσέπες του κόσμου από ό,τι χρειαζόταν, οπότε σχεδιάζω να επιστρέψω κάποια από αυτά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις» λέει χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα στα Σκόπια
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική επαναλαμβάνει τις σοβαρές επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα Σκόπια δεν θα πρέπει να περιμένουν να τους επιτραπεί αυτόματα η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύει.