Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκάνδαλο Novartis: Η εμπλοκή του Λοβέρδου, το ραδιοφωνικό «ξέπλυμα» και το «ορφανό» εκατομμύριο

Σκάνδαλο Novartis: Η εμπλοκή του Λοβέρδου, το ραδιοφωνικό «ξέπλυμα» και το «ορφανό» εκατομμύριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Λοβέρδος, Εισαγγελία Διαφθοράς, Κίνημα Αλλαγής, Κωνσταντίνος Φρουζής, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis,

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προχωρά την Τρίτη στην κλήτευση 20-30 μη πολιτικών προσώπων, που φέρονται να έχουν άμεση σχέση με τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis την περίοδο Απρίλιο 2011 – Μάιο 2012, κατά την υπουργία του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσει ένα σημαντικό για την έρευνα πρόσωπο, καθώς εμφανίζεται να συνεργάστηκε με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Σε αυτό έχει αναφερθεί και ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», λέγοντας ότι «έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας».

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς, προκύπτει ότι μέσα σε 24 ώρες η Novartis προχωρούσε στην κατάθεση και εν συνεχεία στην ανάληψη υψηλών χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς διαφημιστικής εταιρίας του, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως αφορά σε «βιτρίνα» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Παράλληλα, σημαντικά για τις εξελίξεις είναι και τα εικονικά τιμολόγια που φαίνεται να εκδόθηκαν από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ fm, Vima fm και Αθήνα 9,84), αλλά όταν οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν ότι παρείχαν τις υπηρεσίες για τις οποίες εκείνα είχαν «κοπεί».

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και απλών προσώπων που είχαν γνώση του παρασκηνίου σχετικά με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, οδήγησαν τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να ζητήσουν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλετή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Εφόσον υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από τη Βουλή, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει το παρών στην εισαγγελία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας και για τα τέσσερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis (Gilenya, Tasigna των 150 mg και των 200 mg και Lucentis), τα οποία διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Το μυστήριο με το ένα εκατομμύριο του Κωνσταντίνου Φρουζή

Παράλληλα, παραμένει… ορφανό το ένα εκατομμύριο ευρώ που φέρεται να είχε στην κατοχή του σε τρεις σακούλες ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος έχει δηλώσει και με επίσημο τρόπο την ύπαρξή τους, αφού το αναφέρει σε αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος συγγενικών του προσώπων.

Το ποσό, την ιστορία του οποίου είχε αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής», φέρεται να έχει κινήσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών ως προς την προέλευση του, αφού τα χρήματα εμφανίζονται να παραδόθηκαν σε φιλικά του πρόσωπα για «φύλαξη» τον Ιανουάριο του 2017, ενώ η έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της Novartis είχε παραγγελθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Παράλληλα, η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, έως τον Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που συνεχίζονται να ελέγχονται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αρχειοθετήσεις.

Τα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψε καμία ένδειξη για την εµπλοκή τους στην υπόθεση είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραµµένος, Γιώργος Κουτρουµάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σχετικά άρθρα