Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλβανία κινδυνεύει με «κόκκινη κάρτα» από την ΕΕ – Η πίεση Τσίπρα στον Ράμα

Η Αλβανία κινδυνεύει με «κόκκινη κάρτα» από την ΕΕ – Η πίεση Τσίπρα στον Ράμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Γιοχάνες Χαν, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ράμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Χειμάρρα,

Η Αλβανία, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «ΜΑΡΟ», κινδυνεύει να μην πάρει θετική απάντηση τον Ιούνιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αλβανία, σχολιάζει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, ερευνάται από τις Βρυξέλλες, εάν έχει παραβιάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ε.Ε.

Ο Επίτροπος κ. Χαν ζήτησε έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν δύο σημαντικά έργα:

Το αεροδρόμιο Αυλώνας και ο αλβανικός αερομεταφορέας Air Albania (ο οποίος δεν υφίσταται).

Και τα δύο δόθηκαν από το καθεστώς του Έντι Ράμα σε τουρκικές εταιρείες.

Τέλος, σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα απείλησε τις τελευταίες ημέρες με βέτο την Αλβανία, για τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα.

«Η Αλβανία έκανε πίσω μετά την αντίδραση της Ελλάδας»

Η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», αναφερόμενη στην τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Ράμα, έγραψε ότι η αλβανική κυβέρνηση έκανε πίσω στη δήμευση περιουσιών στη Χειμάρρα.

Πολλά αλβανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ράμα.

Επισήμαναν ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το θέμα των περιουσιών στις νότιες ακτές της Αλβανίας και για τον αλβανικό νόμο για τις Μειονότητες.

Επίσης, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει η Αλβανία προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης όμως, σχολιάζει η «Πανόραμα», φαίνεται ότι ήταν οι περιουσίες στις νότιες ακτές της χώρας.

Όπως φαίνεται, αναφέρει η «Πανόραμα», η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα καθώς και οι πιέσεις που άσκησε η ελληνική πλευρά, επηρέασαν τον Ράμα.

Η αλβανική κυβέρνηση, σε νέα συνεδρίασή της, σημειώνει η «Πανόραμα», ενέκρινε Απόφαση η οποία τροποποιεί προηγούμενη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για την Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά αφαιρέθηκε.

Στη νέα συνεδρίαση, επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έκανε πίσω από την προηγούμενη Απόφαση, μόνο για την ακτογραμμή από την Αυλώνα μέχρι τους Αγ. Σαράντα, ζώνη όπου ζει και η Ελληνική Μειονότητα.

Βάσει της νέας Απόφασης, γράφει η εφημερίδα, προβλέπεται ότι οι περιουσίες που βρίσκονται στις ακτές, από την Αυλώνα μέχρι τους Αγ. Σαράντα, μπορεί να περάσουν στην κυριότητα του Υπουργείου Τουρισμού, μόνο εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης στο Υποθηκοφυλακείο, των ιδιωτικών περιουσιών.

Σχετικά άρθρα