Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρον άρον ο Ακάρ στα Σκόπια – Αγωνιά για την προσέγγιση με την Ελλάδα

Άρον άρον ο Ακάρ στα Σκόπια – Αγωνιά για την προσέγγιση με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, Σκόπια, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,

Ήταν τυχαίο το ταξίδι του υπ. Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στην Βόρεια Μακεδονία την επομένη του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της πολυμελούς ελληνικής αποστολής;

Σε καμία περίπτωση όλες οι συμφωνίες που υπέγραψαν Σκόπια και Αθήνα αλλά και οι βάσεις για την ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την Τουρκία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε και έχει δύο ισχυρούς εχθρούς στην γεωπολιτική σκακιέρα. Την Ρωσία και την Τουρκία.

Ειδικά η Τουρκία έχασε ένα ισχυρό έρισμα στα βόρεια σύνορά μας.

Και το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν στο στρατωτικό-αμυντικό τομέα.

Μέσα από την πολυεπίπεδη διείσδυση που είχε καταφέρει στην πΓΔΜ είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου αμυντικά της… ανήκε όλος ο στρατός των Σκοπίων.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας του στρατού των Σκοπίων είχε λάβει εκπαίδευση και υποτροφίες στην Τουρκία.

Ακόμη και τα γερμανικά think tank σημείωναν πριν από χρόνια ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να επί κανείς ότι ο στρατός της Μακεδονίας μιλάει τουρκικά».

Αυτό το σημείωσαν την Τετάρτη και οι δύο υπουργοί Χουλουσί Ακάρ και Λ. Σεκερίνσκα, στις κοινές δηλώσεις που είχαν σήμερα κατά της συνάντησή τους.

Μόνο που ο Χουλουσί Ακάρ ήξερε ότι αποχαιρετά τα Σκόπια που ήξερε αφού η Σεκερίνσκα έχει βάλει την υπογραφή της στην αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα που αναδεικνύει την χώρα μας στον προνομιακό εταίρο για την εκπαίδευση και την λειτουργία του στρατού τους μαζί με την κάλυψη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά στρατιωτικά ραντάρ.

Τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν την επίσκεψη του Χ. Ακάρ για να μειώσουν την χθεσινή παρουσία της ελληνικής αποστολής.

Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μετά τις δηλώσεις που έγιναν στα Σκόπια ήταν ξεκάθαρη η ανησυχία στην πλευρά της Τουρκίας για την επόμενη ημέρα στην Βόρεια Μακεδονία και ατύπως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρχε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σημεία των δηλώσεων.

Η Λ. Σεκερίνσκα κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει την διαδικασία επικύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ο Χουλουσί Ακάρ επέμεινε στις δημόσιες δηλώσεις του για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα Σκόπια στην έκδοση σημαντικών στελεχών από το κίνημα Γκιουλέν τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία, ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε για τον «Μακεδονικό» Στρατό όπως και τον εκσυγχρονισμό του.

»Μπροστά στον Τύπο επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

Ήταν σαν να υπήρχε ένα υπόγειος εκβιασμός δώστε μας τους Γκιουλενιστές για να δώσουμε το «οκ» στην ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια της Αγκυρας που ουσιαστικά δεν έχει καμία τύχη. Και το ξέρουν και οι ίδιοι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει την Τουρκία εκτός Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό το ξέρει και η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ άλλο αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις πάνω σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο που ξέρουμε όλοι ότι γίνονται πολλά αλλά πρέπει να λέγονται λίγα.

Και τα πολλά που γίνονται είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και των Βαλκανίων. Και ενάντια στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας και τα κομματικά συμφέροντα της ΝΔ.

Σχετικά άρθρα