Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η μακεδονοκαπηλεία «συνδυάζεται με τον καιροσκοπισμό»

Κατρούγκαλος: Η μακεδονοκαπηλεία «συνδυάζεται με τον καιροσκοπισμό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάθιου Νίμιτς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Με τη συνάντηση που είχε με τον διεθνή μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για την επετειακή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Νίμιτς έχει ολοκληρώσει το έργο του κι έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως ειδικός απεσταλμένους του γ.γ. του ΟΗΕ στις συνομιλίες Αθηνών – Σκοπίων.

«Είχαμε μία εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο και οι δύο πλευρές οφείλουμε σεβασμό για την προσπάθεια την οποία κατέβαλε για πολύ μεγάλο διάστημα.

»Όπως ξέρετε ο ίδιος έχει παραιτηθεί και δεν έχει ενεργό ρόλο, όμως αυτό είναι άσχετο από την υποχρέωση που έχουμε να συνομιλούμε μαζί του και να κερδίζουμε από την εμπειρία», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «ιστορική».

«Δεν είναι μόνο οι πολύ σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν, ορισμένες από τις οποίες καθοριστικές, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική συνεργασία, με την οποία αναλαμβάνουμε την ευθύνη της κάλυψης με τα δικά μας στρατιωτικά μέσα του εναέριου χώρου της γείτονός μας.

»Και η σημαντική εξέλιξη με την απευθείας επικοινωνία των επιχειρηματικών τομέων των δύο χωρών, με τους δεκάδες επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την πολιτική βούληση που επιδείχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών «να ανοίξουν μια νέα σελίδα και για τις διμερείς σχέσεις και κυρίως για τις προοπτικές της σταθερότητας, της ειρήνης και της οικονομικής προόδου, γενικά στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Αυτό είναι και το γενικότερο στίγμα της πολιτικής μας. Δεν είναι τυχαία τα καλά λόγια του Πάπα Φραγκίσκου» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεις και στις δύο χώρες σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «ο εθνικισμός στη μία πλευρά των συνόρων τρέφει τον εθνικισμό από την άλλη πλευρά».

«Ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική αντιπολίτευση, ο εθνικισμός συνδυάζεται με τον καιροσκοπισμό.

»Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πλήρως αντιληπτή η θετική σημασία της συμφωνίας.

»Η συναισθηματική αντίληψη που έχουν πολλοί συμπολίτες μας -οι οποίοι δεν είναι ούτε εθνικιστές, ούτε καιροσκόποι- θα ξεπεραστεί από τα πράγματα που θα δείχνουν το θετικό αντίκτυπο που θα έχει και για τις δύο χώρες μας η συμφωνία αυτή.

»Αλλά και από την πλήρη απόδειξη ότι δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα» εκτίμησε.

Ερωτηθείς αν στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και τις διαμαρτυρίες πέντε ατόμων στη διάρκεια της ομιλίας του τη Δευτέρα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:

«Θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν δει τα σχόλια για την ομιλία αυτή, να δουν το βίντεο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Κολούμπια και αποδεικνύει ότι η εκδήλωση δεν ήταν καθόλου επεισοδιακή.

»Ακούστηκε και η άλλη άποψη και μάλιστα επέμεινα να ακουστεί η άλλη άποψη, γιατί πρέπει να έχουμε σεβασμό στις απόψεις των συμπολιτών μας, ακόμη κι αν αυτές βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. »Άλλο όμως αυτό κι άλλο να παρουσιάζεται -ως fake news- ότι ήταν επεισοδιακή η εκδήλωση».

Σχετικά άρθρα