Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόωρη «έξοδο» του ΔΝΤ από την Ελλάδα σχεδιάζει το Μαξίμου – Πώς θα γίνει

Πρόωρη «έξοδο» του ΔΝΤ από την Ελλάδα σχεδιάζει το Μαξίμου – Πώς θα γίνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη,

Πρόωρη και οριστική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ακόμη και από το πλαίσιο της μεταμνημονιακης παρακολούθησης εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζουν την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου προκειμένου να ξεμπερδέψουν μία και καλή και να μείνει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση αποκλειστικά ζήτημα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωση και πλήρη εξόφληση των δανεικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ακόμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εν λόγω κίνηση εξετάζεται καθώς όχι μόνο τα δάνεια από το ΔΝΤ είνια πολύ πιο ακριβά από αυτά που πάρθηκαν από την ευρωζώνη, αλλά και επειδή κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο την ελευθερία κινήσεων της χώρας στις διεθνείς αγορές, αλλά και την εικόνα σταθερότητας που ξεκινά να επανέρχεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Όπως αναφέρει και το ΔΝΤ και η ευρωζώνη, δεν έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από την ελληνική μεριά. Είναι επίσης γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει τώρα τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών της υποχρεώσεων, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή του ποσού του ενός δισ. ευρώ στη συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή 5 Απριλίου.

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κάποιο επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη εξόφληση, αλλά η κυβέρνηση μελετά ένα τέτοιο βήμα σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια», λέει το Bloomberg.

«Η κίνηση θα τόνωνε και το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος, καθώς θα ενισχύσει τα σημάδια ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τους πιστωτές της.

»Θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι έχει μειώσει την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και άρα μείωσε την ανάγκη εποπτείας του» προσθέτει.

Θα χρειαστεί πράσινο φως από την ευρωζώνη

Παρόμοια αιτήματα έχουν ξαναγίνει σε χώρες που έχει εμπλακεί το ταμείο, όπως λόγου χάρη στην Ιρλανδία αλλά και η Πορτογαλία.

Όμως χρειάζεται και η έγκριση της ευρωζώνης, καθώς λειτουργεί ως εγγυητής των ελληνικών δανείων και θα πρέπει να αποποιηθεί του δικαιώματος της να αποπληρωθεί αναλογικά.

Αυτό μπορεί να κρύβει δυσκολίες, καθώς «κάποιες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν με επιφυλάξεις το κατά πόσον μια πρόωρη εξόφληση θα είναι επωφελής οικονομικά για την Ελλάδα, να αντικατασταθεί δηλαδή το επίσημο χρέος με τον ακριβό ακόμη δανεισμό από τις αγορές.

Κι η Αθήνα εκτός από το ότι θα πρέπει να δείξει ότι είναι σημαντική η εξοικονόμηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει επίσης να αποδείξει στους πιστωτές της ότι παραμένουν φιλόδοξα τα σχέδιά της για οικονομικές αναθεωρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Χώρες όπως η Γερμανία, που επέμεναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ίσως διστάσουν να εγκρίνουν ένα βήμα που θα μειώσει την εμπλοκή του Ταμείου, λένε αξιωματούχοι.

Οι χώρες αυτές επιζητούσαν στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Επιπλεόν παραμένει και ο κίνδυνος να φοβηθούν επενδυτές με αφορμή διάφορες διαφωνίες, όπως παραδείγματος χάρη η πρόσφατη αντιπαράθεση για την προστασία της Α’ κατοικίας

Σχετικά άρθρα