«Έως το 2015 ο δικομματισμός προσπαθούσε να αποκρύψει τα γεγονότα γύρω από τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, όμως εμείς είχαμε την υποχρέωση να τα φέρουμε στην επιφάνεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο Κόκκινο 105.5 FM.
Πρόσθεσε ότι, έως τον Οκτώβρη 2016, όπως ανέδειξε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι συνολικές, εκκρεμείς οφειλές της ΝΔ ήταν 221 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ 199 εκατ. ευρώ, και μάλιστα τα δάνεια δεν ήταν ενήμερα και δεν πλήρωναν για χρόνια ούτε τόκους, ούτε κεφάλαιο.
Δηλαδή στο τέλος του 2016 χρωστούσαν 420 εκατ. ευρώ (!) και δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ.
«Το πόρισμα Καλούδη είχε εντοπίσει από το 2009 ότι τα κόμματα του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν οικονομικώς ελλειμματικά και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
Και αυτό ήταν τεκμηριωμένο στο φάκελο. Θυμίζω ότι πρόκειται για πόρισμα του 2013 το οποίο είχε μπει στο αρχείο και μάλιστα με φωτογραφική βουλευτική τροπολογία, η οποία όπως αποδεικνύεται τελικά – και κατατέθηκε αυτό και στην Εξεταστική Επιτροπή – δεν ήταν επαρκής», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Πρόσθεσε δε, ότι το πόρισμα Καλούδη, που επανήλθε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα από το δικαστικό ρεπορτάζ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπήρχε δανειοδότηση των κομμάτων από τις τράπεζες με απλή υποσχετική, αντί της νομότυπης εκχώρησης, πολλαπλή εγγύηση της ίδιας μελλοντικής χρηματοδότησης σε πολλές τράπεζες, παρότι εγγράφως δεσμεύονταν για το αντίθετο, καθώς και μία διαρκώς αυξανόμενη χρηματοδότηση που έφτασε στο τριπλάσιο ακόμα και στο υπερτριπλάσιο της κρατικής επιχορήγησης, με αιτιολογία … τις εκλογικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν!
«Ακόμα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης τα κόμματα κατέθεταν αιτήσεις στις τράπεζες για αύξηση του πιστωτικού τους ορίου.
»Χωρίς βέβαια να καταθέσουν καμία πρόσθετη εγγύηση.
»Οι τράπεζες με τη σειρά τους έκαναν αποδεκτό το αίτημα γνωρίζοντας ότι πρόκειται για δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Και δεν είχαν καμία συστολή.
»Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ έφτασε με επιστολή του να αιτείται αύξηση του πιστωτικού ορίου, σε μια περίοδο που περιοριζόταν η κρατική χρηματοδότηση, προβλέποντας αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, λόγω του α’ μνημονίου!
»Το ίδιο έκανε στη συνέχεια και η ΝΔ. Τέτοιο ήταν το θράσος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη σχέση τους με τις τράπεζες», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Επίσης, υπενθύμισε ότι μία ημέρα μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το ίδιο συνέβη και με το δάνειο της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων, με εγγυητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ύψους 800 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν την υποκρισία του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος.
»Και παρότι προσπαθούν να ξεχάσει ο λαός τι γινόταν πριν το 2015, οφείλουμε να θυμίζουμε την αλήθεια», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο τρόπος δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις παρενέβαιναν για την αύξηση της δανειοδότησης, χωρίς στοιχεία βιωσιμότητας των δανείων και χωρίς εγγυήσεις, εφόσον άλλαζαν ακόμα και εισηγήσεις των αρμόδιων Δ/νσεων τραπεζών, που ενώ αρχικά εισηγούνταν απόρριψη της χρηματοδότησης, αποφασιζόταν τελικά αύξηση του πιστωτικού ορίου, σε ανώτατο τραπεζικό επίπεδο.
«Όλα αυτά συνέβαιναν διότι οι διοικήσεις των τραπεζών εκείνης της περιόδου διορίζονταν από τα κόμματα που κυβερνούσαν τότε και είχαν σχέση εξάρτησης.
»Χρηματοδοτούσαν λοιπόν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να κάνουν εκλογές, όλα εκείνα τα απίστευτα πανηγύρια με τις πλαστικές σημαίες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα αεροπορικά ταξίδια και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων που καλύπτονταν στο σύνολό τους από τραπεζικό δανεισμό.
»Έτσι εξελίχθηκε το πολιτικό παιχνίδι της μεταπολίτευσης και το πληρώσαμε όλοι και όλες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
»Έτσι φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.