Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ράμα μετά το «ξύλο» μάζεψε άρον άρον το ΦΕΚ για δήμευση περιουσιών στη Χειμάρρα

Ο Ράμα μετά το «ξύλο» μάζεψε άρον άρον το ΦΕΚ για δήμευση περιουσιών στη Χειμάρρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ράμα, Κατερίνα Παπακώστα, Χειμάρρα,

«Εξαφάνισε» το επίμαχο ΦΕΚ η κυβέρνηση Ράμα, μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή από τη Ρουμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στο καθεστώς στην Αλβανία ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νομοθέτηση των δημεύσεων εκτάσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι περιουσίες της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, η Αλβανία επί της ουσίας αποχαιρετά την ενταξική της πορεία προς την ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Ωστόσο, παραμένει άγνωστό και είναι θέμα νομικής ερμηνείας εάν η απόφαση έχει νομική ισχύ ή όχι μετά την απόσυρσή της από το διαδίκτυο.

Για αυτό το λόγο και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στέλνοντας εκ νέου σαφές μήνυμα στο καθεστώς Ράμα, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

»Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού

Την Παρασκευή από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στην τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποφάσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης που δεν ικανοποιούν την Ελλάδα.

«Μαθαίνω σήμερα (σ.σ. χθες) πως υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία.

»Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.

»Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της ομογένειας που ανέφεραν ότι τα Τίρανα προχώρησαν στην έκδοση χαρτών που περιγράφουν τις ακριβείς εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κυριότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Οι επίμαχοι χάρτες φέρονται να περιλαμβάνουν εκτάσεις μεγαλύτερες από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας»

Την κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης σχολίασε το παράρτημα του κόμματος Ομόνοια στη Χειμάρρα σημειώνοντας αρχικά πως «η απόπειρα να μας αποτελειώσουν δεν πέρασε, χάρη στην αντίδραση και την ενότητα μας».

Το κόμμα σημειώνει πως «το κατά ποσό η απόφαση αυτή έχει νομική ισχύ το διερευνούν οι δικηγόροι του» και ξεκαθαρίζει:

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χειμαρριωτη για τη γη των πατέρων του. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι αυτοί οι τίτλοι να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο (…)».

Στην Κομισιόν το θέμα

Το σχέδιο κρατικοποίησης γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας έφερε στην Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.

Με επείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση – πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων» και σημειώνει ότι κρίνεται ο σεβασμός του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων».

Βέτο στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον τα Τίρανα δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας, προτείνει η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ. και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα» ανακοίνωσε η Ν.Δ. χθες βράδυ.

«Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως.

»Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

»Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», πρόσθεσε η Πειραιώς και κατέξηξε λέγοντας:

«Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του αλβανικού κράτους επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Σχετικά άρθρα