Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Yeni Safak: «Πόλεμος στο Αιγαίο» – «Οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στην Τουρκία»

Yeni Safak: «Πόλεμος στο Αιγαίο» – «Οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στην Τουρκία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Έκτος Αμερικανικός Στόλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Τουρκία,

«Πόλεμος στο Αιγαίο» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την Ελλάδα. Αυτό το θέμα βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της ισλαμιστικής εφημερίδας Yeni Safak.

Σενάρια πολέμου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στο Αιγαίο αναλύει σήμερα πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Yeni Safak με τίτλο «Ο 6ος Στόλος θα επιτεθεί στην Τουρκία».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του κυπριακού ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το δημοσίευμα επικαλείται το βιβλίο του αρχηγού των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Τζον Ρίτσαρντσον, με τίτλο «Fleet Tactics and Naval Operations».

Εκδόθηκε το 2018 και αναλύει διάφορα σενάρια πολέμου, ανάμεσα στα οποία και στην περιοχή του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το σενάριο στο παράρτημα του βιβλίου με το όνομα «Πόλεμος στο Αιγαίο», Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει σε μία μη αναστρέψιμη ένταση και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, επιτίθενται με τον 6ο Στόλο της στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με χάρτες που εξηγεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

– Στον πρώτο χάρτη, σύμφωνα πάντα με το σενάριο, η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταστήσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία, για να αποτρέψει αυτή την κίνηση, προειδοποιεί με σκληρό τρόπο την Αθήνα, η οποία ωστόσο δεν κάνει πίσω και πλοία της κατευθύνονται προς την Κύπρο, αλλά βυθίζονται από το τουρκικό ναυτικό.

– Στον δεύτερο χάρτη, Τούρκοι κομάντος ξεκινούν επιχείρηση για την κατάληψη των νησιών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω.

– Στον τρίτο χάρτη, στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Σ. Τρούμαν και άλλα πλοία των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά πλοία.

– Στον τέταρτο χάρτη, φαίνονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στα βόρεια της Χίου και νότια της Αμοργού και να στοχεύουν το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντασι και την Αλικαρνασσό.

Το «οπλοστάσιο» του 6ου στόλου αναπτύσσεται στο Κρητικό αρχιπέλαγος στα βόρεια του νησιού.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει κάποιες αδυναμίες:

α. Ο τουρκικός στόλος είναι ανίκανος να βυθίσει τον ελληνικό.

β. Η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι αποδεκατισμένη, έχοντας χάσει το 80% των πιλότων της που έχουν διωχθεί ως «γκιουλενιστές».

γ. Δεν συνυπολογίζει τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τη σαφή δέσμευση της Αιγύπτου ότι ο στόλος της θα συμπαραταχθεί με τον ελληνικό.

δ. Δεν εξετάζει τον παράγοντα των Κούρδων, που θα επιτεθούν στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και θα την διαλύσουν εκ των έσω.

ε. Δεν εξετάζει την σαφέστατη υπεροχή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας έναντι της τουρκικής.

στ. Δεν λαμβάνει υπόψιν την υπεροχή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έναντι του άθλιου τουρκικού.

Στα θετικά:

Θεωρεί δεδομένο ότι ο 6ος Στόλος, δηλαδή οι ΗΠΑ, θα συμπαραταχθούν στο πλευρό της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα