Εθιμοτυπική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο είχε την Πέμπτη στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Έπειτα από μία δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία, η συζήτηση συνεχίστηκε παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων που συνοδεύουν τον Έλληνα υπουργό, ενώ μέρος της έγινε παρουσία και των δημοσιογράφων.
Ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και πως αυτές αντιμετωπίζονται.
Είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τις πλέον θερμές περιοχές του πλανήτη και πιθανόν θα συνεχίσει να είναι, με την ύπαρξη σοβαρών αποθεμάτων υδρογονανθράκων να έχει δημιουργήσει σοβαρές θέσεις και αντιθέσεις.
«Είναι συμπέρασμα και απαίτηση, για να διατηρηθεί η ισορροπία και η ειρήνη, να υπάρξουν συνεργασίες και συνέργιες μεταξύ των κρατών που είναι παρόντα και διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα από πολύ νωρίς έχει ξεκινήσει να κάνει συνεργασίες με τριμερή σχήματα, τα οποία έχουν αποδώσει καρπούς.
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που από κοινού προωθούνται με την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις τετραμερείς στα Βαλκάνια.
«Αυτά δεν είναι θεωρητικά σχήματα, αλλά εργαζόμαστε πάνω τους, έχουμε εξαιρετική συνεργασία και στρατιωτική συνεργασία, κάνουμε κοινές ασκήσεις, ανταλλάσσουμε προσωπικό και προβαίνουμε σε ανταλλαγή γνώσεως και εκπαιδεύσεως.
»Και η παρουσία μας στην περιοχή ως συνεργάτες και υποστηρικτές ως ένας προς τον άλλον, δίνει μία άλλη αίσθηση και υπόσταση, αφού είναι πολλά κράτη που συνεργάζονται με απόφαση να υποστηρίξουν τα κοινά τους συμφέροντα και να διατηρήσουν την ειρήνη στην περιοχή».
Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την απόδοση αυτών των σχημάτων, χαρακτηρίζοντας ως επισφράγισμά τους την τριμερή συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Ιεροσόλυμα, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Η συνάντηση αυτή κι οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, καταδεικνύουν ότι η Αμερική υποστηρίζει αυτές τις συμμαχίες, θέλει να παίξει στις προοπτικές της εκμετάλλευσης της ενέργειας μαζί με όλους τους δρώντες και επιπρόσθετα, θέλει να εγγυηθεί μαζί με όλους αυτούς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενέργειας και της μεταφοράς της από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην Τουρκία -που όπως είπε αποτελεί μονίμως μεγάλο πρόβλημα- ο κ. Αποστολάκης είπε πως έχει την δική της ατζέντα και δεν συνεργάζεται καλά, ούτε με τους γείτονες, ούτε με τους ιστορικά συμμάχους της.
«Εμείς έχουμε καθημερινά προβλήματα με τους Τούρκους.
»Όπως ξέρετε, δεν έχουν σταματήσει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα.
»Σε καθημερινή βάση ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές τις παραβιάσεις, δεν αφήνουμε καμία αναπάντητη, ωστόσο, επειδή δημιουργεί γενικότερα ένταση και ανησυχία, προσπαθούμε χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, να βρούμε τρόπους να χαμηλώσει η ένταση».
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο».
Τόνισε πάντως, ότι πέραν από τις όποιες δράσεις των Τούρκων και δηλώσεις τους, «εμείς παραμένουμε στη γραμμή ότι η ένταση πρέπει να πέσει και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε.
»Προσπαθούμε και είμαστε ψύχραιμοι, οι αντιδράσεις μας είναι μετρημένες και υπολογίζουμε σοβαρά το κάθε τι, με σκοπό να μένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και οι πιθανότητες να καταφέρουμε κάτι επιτυχές».
Ο κ. Αποστολάκης είπε στον αρχιεπίσκοπο πως παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτές δεν έχουν χάσει το αξιόμαχο, χάρη στο προσωπικό τους.
«Το βάρος έπεσε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που έβαλαν τα δυνατά τους, πείσμωσαν και το πήραν προσωπικά.
»Δεν παραπονέθηκαν για την οποιαδήποτε περικοπή, αλλά προσπάθησαν να δώσουν λύσεις με τις δυνατότητες που είχαν.
»Τα κατάφεραν. Μέχρι σήμερα οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν διατηρήσει στο ακέραιο την υπηρεσιακή τους δυνατότητα και κρατήσαμε τα συστήματα σε λειτουργία».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων με τις ΗΠΑ, την προμήθεια ελικοπτέρων, αλλά και το πρόγραμμα για κατασκευή πολεμικών πλοίων, με την βοήθεια κάποιου κράτους που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.
Ερωτηθείς μετά το τέλος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε πως βάσει διεθνούς συμβάσεως, έγινε ένας διεθνής παγκόσμιος πολιτιστικός χώρος.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε λατρευτική χρήση.
»Επομένως, οι θεωρίες του οιουδήποτε περί χρησιμοποιήσεως ενός τέτοιου χώρου που έχει μεγάλη ιστορία ως ορθόδοξος ναός, ως τόπος μιας ειδικής λατρείας που δεν δημιούργησε αυτόν τον ναό, προφανώς δεν έχει απολύτως καμία θέση».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Αγία Σοφία «έχει καθιερωθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».