ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Αθήνας συζήτησαν Μίχαλος και Τσιρώνης

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Αθήνας συζήτησαν Μίχαλος και Τσιρώνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνάντηση εργασίας είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων με την Εναλλακτική Παρέμβαση Πολιτών «ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ» και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Στην πολύ γόνιμη συζήτηση τέθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν στην εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρηματιών του κέντρου της Αθήνας αλλά και ζητήματα που απασχολούν άμεσα το ΕΒΕΑ, όπως το παραεμπόριο και η ασφάλεια στην πόλη.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Τσιρώνη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης, καθώς τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα.

Σε ότι αφορά στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, αν και το ΕΒΕΑ αναδεικνύει συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ελάχιστα έχει βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους σε αυτό τον τομέα.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών τόνωσης της εμπορικής κίνησης, με τη συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων, καθώς και στην ανάγκη για την επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μίχαλος θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, μέσα από την πεζοδρόμηση και την περιπατητική διασύνδεση οδών, μνημείων, μουσείων, χώρων πολιτισμού, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αναπλάσεις και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

Ενώ, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας μπορεί να την καθιερώσει ως city break προορισμό.

Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση στις περισσότερο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.

Σε ότι αφορά το ύψος των δημοτικών τελών, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Αν και το ΕΒΕΑ αντιλαμβάνεται ότι οι Δήμοι αναζητούν απεγνωσμένα πηγές εσόδων, θα πρέπει να είναι αντιληπτό ότι και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της υψηλής φορολόγησης, της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι το κέντρο αλλά και οι γειτονιές της Αθήνας έχουν χάσει την παραγωγική τους δυνατότητα τόσο σε επίπεδο προσβασιμότητας, όσο και σε παραγωγικές θέσεις εργασίας.

Βασικός στόχος της ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ είναι η προστασία, η ανάδειξη και η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των επαγγελματικών δομών του κέντρου για μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ενίσχυση της ήπιας μεταποίησης και επιδιόρθωσης και επανάχρησης μεταχειρισμένων ώστε να αξιοποιούνται και να μην καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ειδικότερα για τους επαγγελματίες καταστηματάρχες του κέντρου ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία αγοράς επισκεπτών, που θα ενδιαφέρεται για αγορά αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων όπως υφαντών και αναμνηστικών που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από ελληνικά χέρια και δεν θα προέρχονται από μαζική παραγωγή χωρών της Ασίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της επικοινωνίας και του διαλόγου με τους επαγγελματίες του κέντρου.

Όπως δήλωσε: «Αυτό που λείπει από τον Δήμο Αθηναίων είναι ο Δήμαρχος που θα βρίσκεται δίπλα στον δημότη, δίπλα στον επαγγελματία.

Οι επαγγελματίες του κέντρου που ζουν την καθημερινότητα και γνωρίζουν τη δουλειά από πρώτο χέρι, έχουν ιδέες που δεν μπορούν να τις επικοινωνήσουν εύκολα στον Δήμο.

Ο καταστηματάρχης πρέπει να αποκτήσει φωνή και εκπροσώπηση στον Δήμο.

Αυτός που γνωρίζει τη δουλειά και τις δυσκολίες της από πρώτο χέρι είναι ο ίδιος ο επαγγελματίας για αυτό και πρέπει να έχει λόγο για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί».

Όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι Αθήνα είναι από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες.

Η εγκληματικότητα σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές της Αθήνας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη στοχευμένη και αυστηρή αστυνόμευση.

Σχετικά άρθρα