Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για τις «μαγκιές» στο Αγαθονήσι

Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για τις «μαγκιές» στο Αγαθονήσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγαθονήσι, Αλέξης Τσίπρας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην επίδοση αυστηρού διαβήματος στον Τούρκο πρέσβη προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου από τουρκικά μαχητικά.

«Τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το ελικόπτερο που με μετέφερε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς.

»Ίσως λόγω της ημέρας θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ανόητες ενέργειες.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας.

»Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πώς σημειώθηκε η πρόκληση

Στις 10.50, το πρωθυπουργικό ελικόπτερο και καθώς ήταν στο σκέλος της πτήσεως από Αθήνα προς το Αγαθονήσι, ο πιλότος του έλαβε εντολή από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ) της Λάρισας, να αλλάξει ύψος και να κατέβει στα 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα) από την επιφάνεια της θαλάσσης καθώς 4 μίλια βορειότερα και προς τα ανατολικά το πλησίαζε ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων τουρκικών μαχητικών F-4E Phantom/Terminator.

Την ίδια ώρα, και για λόγους ασφαλείας του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου, απομακρύνθηκε από την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο Έλληνας ελεγκτής αεραμύνης του ΕΚΑΕ το κατηύθυνε προς την περιοχή των νήσων Αρκιών όπου έκανε κύκλους πετώντας πάντα στα 500 πόδια.

Ταυτοχρόνως μεταξύ του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου και των τουρκικών μαχητικών παρενεβλήθησαν τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης που είχαν απογειωθεί για τον σκοπό αυτό από τα προκεχωρημένα αεροδρόμια της Σκύρου και του Καστελλίου Κρήτης, ενώ ενεργοποιούνταν χωρίς να απογειωθούν και τα «ζευγάρια» ετοιμότητος από αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στην ηπειρωτική χώρα.

Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά που απομακρύνθηκαν από το FIR Αθηνών επιστρέφοντας στο δικό τους, οπότε και δόθηκε εντολή στον πιλότο του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου να επιστρέψει στην κανονική πτήση του και να προσγειωθεί στο Αγαθονήσι, όπερ και εγένετο, στις 11.05, χωρίς άλλες έκνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Πάντως, η Άγκυρα αρνήθηκε πως μαχητικά της παρενόχλησαν το πρωθυπουργικό ελικόπτερο.

«Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

«Τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» προσέθεταν οι ίδιες πηγές ασφαλείας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σχετικά άρθρα