Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μειονοτικό DEB της Θράκης θα κατέβει στις Ευρωεκλογές

Το μειονοτικό DEB της Θράκης θα κατέβει στις Ευρωεκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ευρωεκλογές 2019, Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ - DEB), Τσιγδέμ Ασάφογλου,

Το μειονοτικό μουσουλμανικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ – DEB)», αποφάσισε να κατέλθει στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση είναι ειλημμένη αλλά θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» θεωρείται το κόμμα συνέχεια της πολιτικής του Αχμέτ Σαδίκ.

Πρόκειται για κόμμα εθνικιστικό που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις και με τους «Γκρίζους Λύκους».

Το 2014, όταν πάλι κατέβηκε αυτόνομο στις Ευρωεκλογές, είχε διακηρύξει:

«Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να δώσουμε ένα μήνυμα για τη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοούν τις προσδοκίες της, που κλείνουν τα μάτια στα δίκαια αιτήματά της, τα οποία παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία.

»Για να δώσουμε το “παρών” και το μήνυμα ότι “είμαστε εδώ” στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πατρίδα μας την Ελλάδα, της οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά μας».

Η κάθοδος δεν ήταν δεδομένη καθώς υπήρχαν διάφορες σκέψεις το τελευταίο διάστημα.

Τελικά, μετά από συμφωνία των μελών και άλλων παραγόντων της μειονότητας αποφασίστηκε το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» να κατέβει στις Ευρωεκλογές.

Νέα πρόεδρος του κόμματος έχει αναδειχθεί η Τσιγδέμ Ασάφογλου από την Ξάνθη.

Η συμμετοχή του ΚΙΕΦ, είχε γίνει αισθητή στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, όταν το γκρίζο χρώμα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης του εκλογικού χάρτη, επεσήμανε την πρωτιά με 25% και 42% αντίστοιχα.

Μόλις 32 ετών η νέα πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας-ΚΙΕΦ/DEB και η μικρότερη σε ηλικία, μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Η επιλογή της στη θέση της προέδρου δεν είναι τυχαία, αφού στη διάρκεια αυτών των ετών ακολούθησε τον απερχόμενο πρόεδρο Μουσταφά Αλή Τσαούς σε αποστολές στο εξωτερικό.

Στις 5 Ιανουαρίου 2019 στα γραφεία του κόμματος στο δρόμο Κομοτηνής – Καρυδιάς έγινε η γενική συνέλευση, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε δοθεί γεύμα σε ταβέρνα στα Θάμνα όπου έκλεισε και τυπικά κάθε σενάριο διαδοχής και οριστικοποιήθηκε το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Οι εκλογές ήταν μία τυπική διαδικασία, μεταξύ 300 και πλέον μελών του κόμματος, για την ανάδειξη της Τσιγδέμ Ασάφογλου σε νέα πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος.

Η κα Ασάφογλου αφού παρέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα σε μία πρώτη δήλωσή της προς το πρακτορείο Αναντολού, είπε πως «είμαι πολύ χαρούμενη που παραλαμβάνω αυτή την τιμημένη σημαία.

»Πιστεύω εγκάρδια πως θα εκπληρώσω με επιτυχία τα καθήκοντα που ανέλαβα» και συνέχισε «το θέμα είναι να ακούγεται η φωνή της μειονότητας, με τις εργασίες των τελευταίων ετών εντός και εκτός της χώρας, ανέβασε πολύ τον πήχη.

»Ως κόμμα DEB πιστεύω πως με την στήριξη της νέας ομάδας μας και του λαού μας, θα πάμε ακόμη πιο μπροστά και να πετύχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες».

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου είναι γεννημένη το 1987 στο χωριό Χρύσα της Ξάνθης.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και είναι παντρεμένη με τον δημοτικό σύμβουλο Δήμου Ιάσμου Οζτζιάν Μεχμέτ με τον οποίο έχει ένα παιδί.

Ο σύζυγός της που στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Σώστη, με αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας, χωροταξίας, πολεοδομίας, τεχνικών υπηρεσιών, καθαριότητας περιβάλλοντος και πρασίνου.

Σχετικά άρθρα