Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος: Απελευθερωθήκαμε κόντρα στις συμμαχίες των «ισχυρών» της εποχής

Πρόεδρος: Απελευθερωθήκαμε κόντρα στις συμμαχίες των «ισχυρών» της εποχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Σκόπια, Τουρκία,

Έκκληση για τη δημιουργία «ενός αρραγούς μετώπου συνευθύνης για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας» απευθύνει προς τον ελληνικό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εν όψει της αυριανής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς τις γειτονικές χώρες.

Στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι η εθνική επέτειος πρέπει να αποτελεί για τον λαό και το έθνος μας πηγή εθνικών διδαγμάτων και έμπνευσης.

«Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου σηματοδοτεί, διαχρονικώς, την καθοριστική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, την “Ανάσταση” του γένους μας, η οποία οδήγησε στην εγκαθίδρυση του νεώτερου κυρίαρχου ελληνικού κράτους» αναφέρει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Επανάσταση του 1821 εκδηλώθηκε σε μιαν εποχή, κατά την οποίαν η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη, δεν εμφανιζόταν ευνοϊκή γι’ αυτήν, διότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι διαφόρων ειδών συμμαχίες μεταξύ των «ισχυρών» της εποχής εκείνης δεν συνιστούσαν πρόσφορο έδαφος για την εθνεγερσία των Ελλήνων.

«Εντούτοις, την 25η Μαρτίου το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε την εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκε, με απαράμιλλον ηρωισμό, για την κατάκτηση της ελευθερίας του και για την κατοχύρωση της κυριαρχίας του» υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνει ο ΠτΔ, «το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές».

«Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας» συνεχίζει, τονίζοντας ότι η σύμπλευσή μας αυτή «καθίσταται επιτακτική ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία προβάλλουν κορυφαίες προκλήσεις, που η έκβασή τους θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί σταθερή και αξιόπιστη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του, επιδιώκοντας την φιλία και την συνεργασία με όλους της τους γείτονες

Ειδικότερα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και του ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα “NATURA 2000″».

«Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους.

»Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνει, ενώ σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας επιδιώκει, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

»Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου» ξεκαθαρίζει.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο ΠτΔ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή της προοπτική, τονίζοντας όμως ότι η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, άρα του συνόλου του διεθνούς δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών, η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού.

Ως προς την Αλβανία, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει πως «δεν είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή της προοπτική», αλλά αυτό «έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του κράτους δικαίου και όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Επομένως, διαμηνύει, «συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Αντίστοιχο εμπόδιο, όπως συμπληρώνει, συνιστά «η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν “δικαιωμάτων” των Αλβανών τσάμηδων».

Κλείνοντας το μήνυμά του ο ΠτΔ επισημαίνει ότι το παράδειγμα των αγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821 πρέπει ν’ αποτελεί, για κάθε Έλληνα, δείκτη πορείας ως προς την επιτέλεση του δικού μας εθνικού Χρέους.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αιρόμαστε πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε ενωμένοι στα μεγάλα και σημαντικά να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικώς τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια, δηλαδή, σε τελική ανάλυση, να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτοι, την πατρίδα, τον λαό μας και το έθνος μας» καταλήγει.

Σχετικά άρθρα