Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: «Η ενέργεια φέρνει Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Ισραήλ μαζί»

Πάιατ: «Η ενέργεια φέρνει Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Ισραήλ μαζί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Αμερικανική Πρεσβεία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Διπλωματικό Σώμα, Δυτική Μακεδονία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κοζάνη, Κύπρος, Μακεδονία, Τζέφρι Πάιατ, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των περιφερειακών προσπαθειών για να διασφαλιστούν εναλλακτικές (ενεργειακές) διαδρομές και προμήθειες προς την Ευρώπη» τόνισε, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε γραπτό μήνυμά του προς το 1ο συνέδριο με τίτλο «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων», που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.

«Η ενέργεια και ειδικότερα η ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα που φέρνει μαζί τις τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Ισραήλ)» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Πάιατ, που σημείωσε:

«Μας ενθαρρύνει επίσης το γεγονός ότι αμερικάνικες εταιρείες είναι με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως υπογραμμίστηκε και από την πρόσφατη ανακάλυψη της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και τη συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-0,60% για να εξερευνήσουν στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κρήτης».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε συνολικά στον ρόλο της Ελλάδας και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο έργων όπως η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), τελευταίου σκέλους του Νότιου Διαδρόμου, η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, οι εργασίες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και τα σχέδια για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.

Χαρακτήρισε δε τα δύο τελευταία ως «συστατικά-κλειδιά, που διευρύνουν το εύρος των ενεργειακών επιλογών στα Βαλκάνια» και ως «ζωτικούς συνδετικούς κρίκους στον κάθετο αγωγό που συνδέει την Ευρώπη».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τις πρώτες παραδόσεις LNG φορτίου από την Αμερική στη Ρεβυθούσα και ανυπομονούμε για την ημέρα που μακροχρόνια συμβόλαια θα μετατρέψουν αυτές τις παραδόσεις σε τακτικά και προβλέψιμα συμβάντα.

»Όλες μαζί αυτές οι προσπάθειες ξεκλειδώνουν το βαλκανικό ενεργειακό νησί για χώρες που σήμερα βασίζονται 100% στη Gazprom, παρέχοντας εναλλακτικές και χαμηλότερες ενεργειακές τιμές» υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον στόχο για περαιτέρω διασύνδεση των εταίρων στην ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών κι εργάζονται με συνεργάτες με ίδια νοοτροπία, για να επιτύχουν «ελεύθερες, δίκαιες και αμοιβαίες ενεργειακές εμπορικές σχέσεις και να επεκτείνουν την πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη ενέργεια».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, τον ρόλο της Ρεβυθούσας και τις προοπτικές περαιτέρω τροφοδοσίας της Ευρώπης με νέες ποσότητες φυσικού αερίου, με την επέκταση του τερματικού σταθμού LNG.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το συνέδριο στην Κοζάνη γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ συμμετείχαν, δια του υπουργού Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την «περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία».

Παρέπεμψε δε στην ομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Χιούστον την περασμένη εβδομάδα, όπου ο κ. Πομπέο σημείωνε τους τρεις τρόπους για την προαγωγή της «ενεργειακής ασφάλειας στον κόσμο», πρώτον μέσα από τις επενδύσεις, όπως αυτή της ExxonMobil στην περιοχή και από την «αυξανόμενη δέσμευση της Αμερικής στον ανανεώσιμο τομέα», δεύτερον με την ενθάρρυνση χωρών να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, όπως δείχνει και η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και τρίτον «απομακρύνοντας κακούς παίκτες, που χρησιμοποιούν την ενέργεια για κακόβουλους σκοπούς».

«Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος μας είναι να εργαστούμε με Ευρωπαίους συνεργάτες, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η περιοχή δεν εξαρτάται από τη Ρωσία ως μοναδικό προμηθευτή.

»Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τον δυνατό δεσμό ανάμεσα σε ανθρώπους, επιχειρήσεις, και κυβερνήσεις, που επίσης θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

»Οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ενισχύουν τα θεμέλια μιας δυνατής συνεργασίας» πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.

Το συνέδριο διοργανώνει το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνοϊσραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα