Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουκουλόπουλος: Οι αγρότες θα ωφεληθούν αν μειωθεί και το κόστος παραγωγής

Κουκουλόπουλος: Οι αγρότες θα ωφεληθούν αν μειωθεί και το κόστος παραγωγής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κοινή Αγροτική Πολιτική, Πάρις Κουκουλόπουλος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Τα οφέλη για τους Έλληνες αγρότες από τη νέα ΚΑΠ, δεν θα είναι τα αναμενόμενα, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σημειώνει, πάντως, ότι οι αγρότες που παράγουν θα έχουν μόνο να κερδίσουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Για το αν θα υπάρξει μείωση επιδοτήσεων σε κάποιους αγρότες, ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει:

«Η μεγάλη τομή που κάνει η νέα ΚΑΠ είναι ότι φεύγει από τα ιστορικά δικαιώματα – όπως είχαν κατοχυρωθεί την τριετία 2000-2002 – και με βάση τα οποία χρηματοδοτούνταν όλοι οι παραγωγοί και τώρα πάμε κι ενισχύουμε τη γη. Ποια γη; Τη γη που παράγει. Δεν χρηματοδοτείται γενικά κι αόριστα η κατοχή γης, αλλά η γη που παράγει. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να πάμε σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο και να ευνοήσουμε την είσοδο νέων αγροτών. Γι’ αυτό ακριβώς, κι απαντώντας ευθέως στο ερώτημά σας δεν πρέπει κανείς να μετράει «τι παίρνω», αλλά να μετράει «τι κάνω», γιατί όσοι παράγουν θα πάρουν περισσότερα. Δεν υπάρχουν σχέδια μείωσης για κανέναν, έχουμε κάνει μία μεγάλη τομή, έχουμε κρατήσει πολύ μεγάλα ποσά έξω από τη βασική ενίσχυση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».

Ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος επισημαίνει ότι η νέα ΚΑΠ δεν αρκεί για να έχουν οφέλη οι Έλληνες αγρότες.

«Επιβάλλεται να κάνουμε στοχευμένη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής δηλαδή από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και το σπόρο μέχρι το ΦΠΑ, τη φορολογία των αγροτών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, το ηλεκτρικό ρεύμα και μια οργανωμένη παρέμβαση στο θέμα ρευστότητα, γιατί αλλιώς η προσδοκία από την ΚΑΠ θα είναι σαφώς μικρότερη» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός.

Σχετικά άρθρα