Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύποπτο ρεπορτάζ του Bloomberg για το σκάνδαλο Novartis – Προσπάθεια για ξέπλυμα;

Ύποπτο ρεπορτάζ του Bloomberg για το σκάνδαλο Novartis – Προσπάθεια για ξέπλυμα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Σκάνδαλο Novartis,

Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg για το σκάνδαλο της Novartis, αυτό όμως που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που προσπαθούν τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης να εκμεταλλευτούν το κείμενο αυτό και να δείξουν ότι περίπου έληξε η έρευνα για την Novartis και δεν βρέθηκε τίποτα.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι ανταποκριτές του αμερικανικού δικτύου την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων καθώς όπως λέει η Novartis η εσωτερική έρευνα που διενήργησε, δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που να «δένουν» την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων».

Ποιος το λέει αυτό; Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στο Bloomberg την είδηση την δίνει με email ο τοπικός εκπρόσωπος της εταιρείας (το όνομα του τοπικού εκπροσώπου δεν δημοσιεύεται στο κείμενο). Δηλαδή το γραφείο της εταιρείας στην Ελλάδα.

Κι εδώ ξεκινούν τα εύλογα ερωτήματα.

Σε τόσο σημαντικά ζητήματα και μάλιστα σε εταιρείες τέτοιου μεγέθους και για τόσο σημαντικά σκάνδαλα που ερευνώνται ταυτόχρονα από πολλές χώρες είθισται να τοποθετείται η μητρική εταιρεία.

Οι απαντήσεις δίνονται κεντρικά ή με εντολή από τα κεντρικά που σαφώς αναφέρεται.

Σύμφωνα με το κείμενο «Η Novartis δεν έλαβε προνομιακή μεταχείριση από το ελληνικό Δημόσιο και μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να εντοπίσει τυχόν ακατάλληλες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως δήλωσε τοπικός εκπρόσωπος σε email» και ο ανώνυμος εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αθήνα δεν θα μπορούσε πραγματικά να πει κάτι άλλο.

Είναι γνωστό από μεγάλα σκάνδαλα στο παρελθόν που αφορούσαν αντίστοιχα τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, αν μια εταιρεία αποδεχθεί ότι προχώρησε σε χρηματισμό έχει εξοντωτικές συνέπειες.

Από το να πληρώσει τεράστια ποσά στις Αρχές που την ελέγχουν, να χάσει το δικαίωμα σε μια σειρά από χώρες να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου και άλλα.

Οι μεγάλες εταιρείες όταν βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο μεγάλων ερευνών είναι περίπου αναγκασμένες να δηλώνουν ότι «δεν λάδωσα» κι αν αποδειχθούν ακόμη και με ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία να δηλώνουν «δεν ήξερα», μας εξηγούν νομικοί με ειδίκευση σε εταιρικά ζητήματα.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από το ρεπορτάζ:

Το αρχικό κείμενο αναρτήθηκε το πρωί της Τετάρτης και τρεις ώρες μετά διορθώθηκε.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το σχόλιο του Bloomberg στο τέλος του άρθρου:

«Το κείμενο της 3ης και της 4ης παραγράφου ανανεώθηκαν για να φαίνεται ότι η έρευνα για την Novartis συνεχίζεται»… και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πάντως, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ακολουθεί από το Twitter, δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να πανηγυρίσουν, λες και την δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis την διεξάγει η ίδια η εταιρία και όχι η Δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα