Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε η Δούρου για την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε για τη Μάνδρα

Τι είπε η Δούρου για την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε για τη Μάνδρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Περιφέρεια Αττικής, Πλημμύρες, Ρένα Δούρου, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε για την φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα σχολίασε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της:

«16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη.

»Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή.

»Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν.

»Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς.

»Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Νωρίτερα, ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 από την οποία βρήκαν τον θάνατο 25 άνθρωποι.

Διώκονται εννέα παράγοντες ως υπεύθυνοι για μια σειρά από παραλείψεις και παραβάσεις που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που στηρίζεται στα συμπεράσματα των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων διαπιστώθηκαν: έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις,έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου ενώ η Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα της για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

Κατηγορούμενοι για την πλημμύρα του 2017 για τους οποίους ασκήθηκαν σήμερα οι ποινικές διώξεις είναι:

*Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

*Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

*Η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος για τα οποία ασκήθηκε σε βάρος τους δίωξη από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, είναι:

*Πλημμύρα από αμέλεια.

*Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.

*Σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.

*Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας θα ερευνηθεί από ανακριτή στον οποία διαβιβάζεται η δικογραφία με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος.

Η έρευνα αφορούσε ακόμα 16 πρόσωπα για τα οποία είχαν κατατεθεί μηνύσεις, πλην όμως τα πέντε από αυτά απαλλάχτηκαν με εισαγγελική διάταξη λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων σε πολεοδομικές παραβάσεις ενώ για τους υπόλοιπους έντεκα μηνυόμενους κρίθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της πλημμύρας.

Σχετικά άρθρα