Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίδειξη δύναμης το Μάρτιο, εκλογές μετά τα «μπάνια του λαού»

Επίδειξη δύναμης το Μάρτιο, εκλογές μετά τα «μπάνια του λαού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εκλογές, Ευρωεκλογές 2019,

Κάθε μέρα που περνά κερδίζει έδαφος το σενάριο οι εκλογές να γίνουν με το τέλος της τετραετίας τον Οκτώβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες με νέους στην εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του.

«Πολλοί με γαργαλάνε» παραδέχθηκε ο ίδιος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολλαπλών εκλογών το Μάιο, «αλλά δε θα γίνει».

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας «σκότωσε» το σενάριο τετραπλών εκλογών στις 26 Μαΐου, πρικρίνοντας εκ νέου τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο.

Τα ευρήματα του Μεγάρου Μαξίμου από τις μυστικές δημοσκοπήσεις, αν και διατηρούν τη ΝΔ στην πρώτη θέση, είναι ενθαρρυντικά, με τα ποιοτικά στοιχεία τους και τα ποσοστά συσπείρωσης των δύο κομμάτων να προδιαγράφουν τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Πίσω από τη διαρκή επίθεση που εξαπολύουν στη ΝΔ και τις δημοσκοπικές εταιρίες τελευταία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προεξάρχοντος του ίδιου του Πρωθυπουργού, βρίσκεται η εδραία πλέον πεποίθηση πως η διαφορά των δύο κομμάτων κινείται όχι μόνο σε μονοψήφια νούμερα αλλά κάτω των 3 μονάδων.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του πως πρέπει να δοθεί σκληρός αγώνας για τις ευρωεκλογές 2019.

Σκληρός αγώνας για τις ευρωεκλογές

Καθώς ενδεχόμενη νίκη ή ακόμα και ήττα με ποσοστό κάτω των 5 μονάδων μπορεί να δώσει νέα πνοή και δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα δεν θα είναι διαχειρίσιμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι ευρωεκλογές θα αποκαλύψουν την απάτη του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκόπων του» σημείωσε χαρακτηριστικά προχθές ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου τονίζει πως με τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης για διψήφιες διαφορές, έχει ανεβάσει ο ίδιος τον πήχη και θα περάσει πολύ από κάτω.

Χαρακτηριστική είναι η σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις της ΝΔ για τον λεγόμενο… πήχη στις ευρωεκλογές.

Την ώρα που ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνει διαρκώς τις 3,5 μονάδες, ο κ. Κύρτσος χθες ανέβασε τον πήχη στις… δέκα, βάζοντας ταβάνι για τη ΝΔ ωστόσο το 30%.

Την επομένη των ευρωεκλογών η ανάλυση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου θέλει τον κ. Μητσοτάκη υπόλογο, τόσο στην κοινή γνώμη, όπου θα επιβεβαιωθούν τόσο τα ψέμματα περί χαοτικής διαφοράς όσο και ότι «δεν τραβάει», όσο και στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του, όπου η απομάκρυνση της προοπτικής εξουσίας θα απελευθερώσει φυγόκεντρες δυνάμεις και δελφίνους.

Αυτή πάντως η στρατηγική ενέχει υψηλό ρίσκο, καθώς ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να δείξει μη αναστρέψιμη διαφορά, σενάριο στο οποίο όμως δεν επενδύυον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν τούτων ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνυπολογίζουν πως τα αποτελέσματα από τα κοινωνικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κυρίως οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο και μετά, χρειάζονται κάποιους μήνες για να «χωνευθούν», χρόνος που θα λειτουργήσει εξάλλου και υπέρ της επούλωσης δημοσκοπικών πληγών στη βόρεια Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί το «κάψιμο» του κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές 2019 και εν συνεχεία, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους να επιλέξει κατά πόσο θα προκηρύξει εκλογές.

Αυτό που δεν έχει καταλήξει και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει ωστόσο είναι κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να το κάνει αυτό την… επόμενη κιόλας μέρα, στήνοντας κάλπες τον Ιούνιο για να εκμεταλλευθεί ένα ενδεχόμενο θετικό μομέντουμ από το ξεφούσκωμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές ή θα περιμένει την εξάντληση της συνταγματικά προβλεπόμενης κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο, θέλοντας να εδραιώσει ένα αίσθημα σταθερότητας και κανονικότητας, σενάριο το οποίο συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Επίδειξη δύναμης στις 27 Μαρτίου

Το μεγάλο βάρος στο δρόμο για τις κάλπες φαίνεται πως έχουν πάρει εντολή να σηκώσουν οι στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρας, με τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Παππά, Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να «οργώνουν» την επικράτεια μαζί με στελέχη από την «προοδευτική συμμαχία».

Την ίδια ώρα με όχημα τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου υπό την αιγίδα του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, συνεχίζεται η αποψίλωση του πολιτικού κέντρου και του πάλαι ποτέ πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ, με τις ζυμώσεις πλέον να έχουν μεταφερθεί από την κορυφή στη βάση και σε επίπεδο κοινωνίας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να μετατρέψει τη μεγάλη Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου σε κίνηση επίδειξης δύναμης τόσο προς το ΚΙΝΑΛ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με εντεινόμενες φυγόκεντρες δυνάμεις, όσο κυρίως προς τη ΝΔ, που θα βρει απέναντί της ένα κόμμα με διευρυμένο κοινωνικό πέλμα και νέα δυναμική.

Στη Συνδιάσκεψη θα μετέχουν πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωποι της «Γέφυρας», της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Παναγιωτακόπουλου, του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, καθώς και συλλογικότητες και προσωπικότητες που έχουν προσχωρήσει στο εγχείρημα

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Συνδιάσκεψη επελέγη ένας μεγάλος χώρος, το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο, ώστε να εκπροσωπηθούν πρωτίστως οι κινήσεις, οι συλλογικότητες και οι προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου.

Στη Συνδιάσκεψη θα εγκριθεί Μανιφέστο για τη μάχη των ευρωεκλογών, ενώ στόχος είναι έως τότε να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που θα αποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο του χώρου.

Σχετικά άρθρα