Τη Βόρεια Μακεδονία θα επισκεφθεί αρχές Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας και κουβαλά προτάσεις στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας, για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική μας χώρα.
Η πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία είναι στις 2 Απριλίου και αναμένεται να συζητηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λίγο αργότερα αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με μια πρόταση για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Στρατιωτική συνεργασία
Ειδικότερα, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις.
Θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές.
Στήριξη στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και μία ακόμη συμφωνία που θα αφορά τον εναέριο χώρο.
Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση που αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR των Σκοπίων, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες και θα σπεύδουν προς αναγνώριση.
Την επίσκεψη στα Σκόπια είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών.
Εκεί τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών:
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
»Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.
»Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
»Mε σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
»Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».
Στις αρχές Μαρτίου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι:
«Η Βόρεια Μακεδονία» επιθυμεί έντονα την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της διαμετακόμισης και πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και ανακοινώσεις».
Να φύγει η Τουρκία στρατιωτικά από τα Σκόπια
Υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους λόγους της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν για να απαγκιστρωθεί η μικρή χώρα από τη στρατιωτικής της εξάρτηση από την Τουρκία.
Οι Τούρκοι στην ουσία είχαν καταφέρει να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον στρατό των Σκοπίων, ενώ είχαν συμφωνήσει με τους VMRO-DPMNE να τους παραχωρηθεί και στρατιωτική βάση.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία επιθυμούσε να εγκαταστήσει μεγάλη τουρκική βάση με άρματα μάχης, αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα στα σύνορα μας κοντά στο Πολύκαστρο.
Αυτά όλα έληξαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Βόρεια Μακεδονία πέρασε στη δική μας πλευρά.
Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή ανέβηκαν Έλληνες στρατηγοί στα Σκόπια: Βόρεια Μακεδονία: Έλληνες στρατηγοί στα Σκόπια – «Πάνε» οι Τούρκοι
Ειρωνεία…
Ήθελαν οι απλοϊκοί ακροδεξιοί να… μπουν με τον στρατό στα Σκόπια να τα «κατακτήσουν».
Τελικά πάει ο Τσίπρας με στρατό και με επιχειρηματίες, δίχως αντίσταση, ως απελευθερωτής, σύμμαχος, φίλος και σωτήρας.
Οι πρόγονοί μας τα ήξεραν αυτά και τα διδάσκονταν.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες, υστερημένοι από το φως της προγονικής φιλοσοφίας, μόνο να «μουγκρίζουν» είναι ικανοί.
Ούτε να μιλούν, ούτε να σκέφτονται.
Ακόμα κι αυτό τον Όμηρο, που τον διδάχτηκαν, τίποτα δεν κατάλαβαν.
Να το πούμε το δίδαγμα του Τρωικού Πολέμου:
Η Τροία δεν έπεσε με τα μπράτσα του Αχιλλέα.
Η Τροία έπεσε με το μυαλό του Οδυσσέα.