Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Έλληνες στρατηγοί στα Σκόπια – «Πάνε» οι Τούρκοι

Βόρεια Μακεδονία: Έλληνες στρατηγοί στα Σκόπια – «Πάνε» οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Μιχαήλ Ναούμ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, Σκόπια, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως σας γράφαμε πριν την κύρωσή της, θα απαγκίστρωνε τη Βόρεια Μακεδονία από το στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Η Τουρκία είχε «αρπάξει» τον μικρό στρατό της χώρας σχεδόν από την αρχή της διένεξης με την Ελλάδα.

Εκπαίδευσε σε τουρκικά στρατιωτικά σχολεία τους αξιωματικούς της, δημιουργούσε προσωπικές σχέσεις.

Η Τουρκία είχε στόχο να μετατρέψει τη Βόρεια Μακεδονία σε προτεκτοράτο της.

Σε αυτό υπολόγιζε και στους πολλούς μουσουλμάνους της χώρας.

Όπως σας είχαμε επισημάνει επανειλημμένως κατά το προ-Πρεσπών διάστημα, το καθεστώς των «αρχαιομακεδόνων» του VMRO-DPMNE, του αδελφού κόμματος της ΝΔ, είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Τουρκία και μια βάση τεθωρακισμένων και επιθετικών ελικοπτέρων βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Υπό αυτή τη διαρκή απειλή η συμπρωτεύουσα με το λιμάνι της και κατά προέκταση ολόκληρη η Μακεδονία θα γίνονταν «όμηροι» των ισλαμιστών της Άγκυρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο ακύρωσε αυτούς τους σχεδιασμούς αλλά και πήρε τη Βόρεια Μακεδονία υπό την αμυντική αιγίδα της Ελλάδας.

Έλληνες στρατηγοί στα Σκόπια

Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, Έλληνες στρατηγοί επισκέφτηκαν την Παρασκευή τη Βόρεια Μακεδονία με επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του βορειομακεδονικού υπουργείου Άμυνας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζόραν Σεκούλοφσκι.

Σύμφωνα με το MIA, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Η συνεργασία αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελο Αποστολάκη και Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση και με την υπουργό Άμυνας

Η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα (φωτογραφία).

Η κ. Σεκερίνσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα του αμυντικού τομέα των δύο χωρών να δείξει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος των πολιτών.

«Απόφαση των δύο κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουμε την συνεργασία και να αλλάξουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσδίδοντας σε αυτές περιεχόμενο και φιλία.

»Η ανοιχτή και δυναμική συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για την εμβάθυνση της συνεργασίας δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν στην πολιτική έκκληση να δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος των πολιτών των δύο γειτονικών χωρών.

»Το κανάλι επικοινωνίας έχει ανοίξει, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», υπογράμμισε στην συνάντηση η Σεκερίνσκα.

Όπως μεταδίδει το MIA, από την πλευρά του ο αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Ναούμ τόνισε στην συνάντηση ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο επιτελείων δεν είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα αλλά αποτελούν ουσιαστική διαδικασία για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υλοποιήσουν τα σχέδια για εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνατότητες συνεργασίας είναι τεράστιες.

Σχετικά άρθρα