Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βούτσης δέχτηκε τον Ντιμιτρόφ στη Βουλή: Πορευόμαστε μαζί, σύμμαχοι και φίλοι

Ο Βούτσης δέχτηκε τον Ντιμιτρόφ στη Βουλή: Πορευόμαστε μαζί, σύμμαχοι και φίλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Βουλή των Ελλήνων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, Σκόπια,

Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μία μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα, η οποία έκλεισε μέσα από μία ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής που διαμορφώθηκε, και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, να τονίζει ότι οι δύο κυβερνήσεις «βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην ελληνική Βουλή.

«Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μικρή Ευρώπη στα Βαλκάνια.

»Ήταν μία δύσκολη συμφωνία γιατί ήταν μία αλλαγή και οι άνθρωποι αντιστέκονται στις αλλαγές.

»Αλλά πετύχαμε κάτι εξαιρετικό. Η Συμφωνία έδωσε τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Δημιουργούμε ένα μέλλον στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέτουμε τα θεμέλιά τους και προσωπικά δεν θα ησυχάσω ποτέ αν δεν πείσω όλους όσοι αντιδρούν ότι αυτό που κάναμε ήταν το σωστό», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και συμπλήρωσε:

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Χρειάζεται η ΕΕ συμμαχίες.

»Ξεκλειδώσαμε την ειρήνη και στις δύο πλευρές.

»Αυτό είναι το σωστό και για τα δύο έθνη μας. Δεν μπορεί να είσαι γείτονας με μία χώρα και να μην τη σέβεσαι».

Επίσης, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε θέματα οικονομίας και ενέργειας όσο και στα θέματα της ασφάλειας στη περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε στο γράμμα και στο πνεύμα της, και έχει όλες τις πρόνοιες για να ανοίξουμε τον δρόμο της συνέργειας και της φιλίας ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

»Είμαι σίγουρος ότι το προσεχές διάστημα και οι δύο πλευρές θα εργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση και θα δοθεί καινούργια ώθηση στη συνεργασία μας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα στις διεθνείς σχέσεις.

»Ήδη εξελίσσονται συνέργειες για την εφαρμογή της σε ζητήματα χρόνια.

»Η ευτυχής κατάληξή της, νομίζω, θα είναι το κίνητρο για να προχωρήσουμε παρά πολύ γρήγορα».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό οι δύο χώρες να μπουν στη διαδικασία επιτάχυνσης της εφαρμογής όλων των προνοιών που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αρθούν και όλες οι εύλογες ενστάσεις που υπάρχουν.

«Αυτός ο χώρος της Βουλής ήταν το προηγούμενο διάστημα χώρος έντονων συζητήσεων, αλλά και καλής διάθεσης για όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

»Μέσα από τις έντονες συζητήσεις στη Βουλή διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής, για να προχωρήσει η Συμφωνία.

»Ταυτόχρονα, η Βουλή υπήρξε ο χώρος συγκεκριμένων διαμαρτυριών πολιτών.

»Ελπίζω να γίνει συνειδητό ότι είναι για το καλό των λαών μας και στόχος είναι να φέρει τη σταθερότητα στη περιοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην Ιστορία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουνε σελίδα οι δύο χώρες, αλλά και ότι είναι ένα διεθνές υπόδειγμα, απέναντι στις ασύμμετρες απειλές της εποχής, ότι πρέπει όλα τα προβλήματα να επιλύονται, βάσει πάντα του διεθνούς δικαίου και να μην αφήνουμε να δημιουργούνται χάσματα».

Ακόμη, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η Βουλή είναι ο χώρος που μπορεί να γίνουν άμεσα βήματα για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σημαντικά βήματα, όπως είπε, που αφορούν τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της εισόδου της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εισδοχή της -μαζί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων- στην ΕΕ.

Τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γειτονική χώρα θα επιταχύνει και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χώρων.

Τέλος, οι δύο άνδρες καταδίκασαν την αποτρόπαια -όπως τη χαρακτήρισαν- εγκληματική ενέργεια στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας πως είναι απόρροια ενός κλίματος μισαλλοδοξίας, που επεκτείνεται παγκοσμίως με τέτοιες δράσεις εγκληματικών ομάδων.

Σχετικά άρθρα