Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Μετά την επανεκλογή μου ως πρωθυπουργός τον Οκτώβριο θα έρθω στη Βολιβία

Αλέξης Τσίπρας: Μετά την επανεκλογή μου ως πρωθυπουργός τον Οκτώβριο θα έρθω στη Βολιβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βενεζουέλα, Βολιβία, Έβο Μοράλες,

Μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός στις εκλογές του Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τη Βολιβία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Έβο Μοράλες κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου και κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα, που μπορεί να προκαλέσουν εμφύλια σύρραξη.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μοράλες σημαντικό άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια και κόντρα στις προβλέψεις πήρε τα ηνία της χώρας του και προχώρησε στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στην παραγωγή νέου.

Επίσης τόνισε πως θα στηρίξει την πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

«Απέναντι στους κινδύνους της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι προοδευτικές ηγεσίες του κόσμου οφείλουν να είναι πιο κοντά και να συντονίζουν τις προσπάθειες τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα της Βενεζουέλας τάχθηκαν και οι δύο κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης.

Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση.

»Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.

Σχετικά άρθρα