Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουβέλης: Η κυβέρνηση προώθησε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών

Κουβέλης: Η κυβέρνηση προώθησε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Υπουργείο Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης,

«Παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, η κυβέρνησή μας έχει προωθήσει μία σειρά θετικών μέτρων για την ανακούφιση των συμπολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση» δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας και στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στις παραλείψεις και τη συχνά άστοχη πολιτική από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην προσφυγική κρίση και το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, στον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας, αλλά και στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζει πως «οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας με αυστηρά μέτρα λιτότητας, λόγω των απαιτήσεων της ΕΕ, εξακολουθούν να γίνονται αισθητές μετά από εννέα χρόνια στον κοινωνικό ιστό, ωστόσο, η κυβέρνησή μας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

Προσθέτει δε πως η ομαλή πρόσβαση στις αγορές με δεκαετή ομόλογα και η συνεχής βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν τόσο την εμπιστοσύνη στην οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, όσο και τις δυνατότητες για ανάπτυξη, ενώ σημειώνει πως, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση η ανεργία ήταν 27 % και σήμερα βρίσκεται στο 18%.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η πολιτική των περικοπών, η λιτότητα και η υπερφορολόγηση έχουν πλήξει προ πάντων τους κοινωνικά πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, παρά το περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, προώθησε μία σειρά θετικών μέτρων για την ανακούφιση των συμπολιτών που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Ο ίδιος παραθέτει παραδείγματα, όπως τη δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ποσοστό αύξησης της χρηματοδότησης για την έρευνα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, όπου για πρώτη φορά επιτυγχάνεται 1% του ΑΕΠ, τις επιδοτήσεις ενοικίων, αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, διευκρινίζοντας πως σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Σε σχέση με την άνοδο των ακροδεξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει πως αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως, για παράδειγμα, ο νεοφιλελευθερισμός και η πολιτική λιτότητας, οι περικοπές στα εισοδήματα και στα εργασιακά δικαιώματα, η υπονόμευση των κρατικών και κοινωνικών δομών στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, καθώς και η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού που αποκλείονται από τις οικονομικές, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Κατά την άποψή του, ο αντιδημοκρατικός και συγκεντρωτικός τρόπος με το οποίο λειτουργεί συχνά η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί το γεγονός πως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, ενώ θεωρεί πως υπάρχει επίσης έλλειψη ανθρωποκεντρικά προσανατολισμένης μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας σκέπτεται δημοκρατικά, χάρη στην ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων της.

Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Μαΐου, ο κ. Κουβέλης ευελπιστεί πως αυτές θα οδηγήσουν σε μία αλλαγή της πολιτικής ως προς την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και πως η Ευρώπη, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, θα πρέπει να κάνει αισθητές μεταρρυθμίσεις και προόδους για να σταματήσει το κύμα ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει πως η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με την υπάρχουσα οικονομική κρίση, ενώ η βοήθεια από την Ε.Ε. περιοριζόταν στην πληρωμή συγκεκριμένων ποσών που δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Καταγγέλλει, ταυτόχρονα, πως το κλείσιμο συνόρων είναι μία φρικτή και απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος στόχος.

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο κ. Κουβέλης αναφέρεται και στον «ηγετικό ρόλο της ελληνικού στόλου στον κόσμο», σημειώνοντας πως η ελληνική ναυτιλία συνιστά αποφασιστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έχει δε δυναμικό που ανάγεται στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, στη μεγάλη πείρα των Ελλήνων ναυτικών και στο επιτυχημένο επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κληθείς να σχολιάσει την ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει πως τέτοιες επισκέψεις και συναντήσεις προσωπικοτήτων των δύο γειτονικών χωρών αποδεικνύονται πάντα ως χρήσιμες, υπό την προϋπόθεση ότι συμβάλλουν στη λύση των προβλημάτων και πως αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και σε καμία περίπτωση να αποτελούν τμήμα μίας επικοινωνιακής πολιτικής.

Σχετικά άρθρα