Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με 229 «υπέρ» ψηφίστηκαν στη Βουλή οι «Εποπτευόμενοι Χώροι Χρήσης»

Με 229 «υπέρ» ψηφίστηκαν στη Βουλή οι «Εποπτευόμενοι Χώροι Χρήσης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Ναρκωτικά, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Υγείας,

Με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ», 110 «κατά».

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.

Σημειώνεται πως το «πείραμα» της δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας έχει προκαλέσει την αντίδραση 14 συλλόγων της πρωτεύουσας.

Σε πρόσφατη επιστολή τους με τον τίτλο «Όχι πειράματα με τον θάνατο στις γειτονιές της Αθήνας», ανέφεραν πως «χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχει ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ ετοιμάζουν τη λειτουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας.

Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως «άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση» και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών», τονίζουν.

Υπέρ η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε σήμερα την ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης για τους τοξικομανείς, πρώην χρήστες και φορείς, όπως είχε δεσμευθεί ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης σε συναντήσεις του με εξαρτημένα άτομα.

Αν και, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που τελικώς η κυβέρνηση διατύπωσε το εν λόγω άρθρο.

«Η λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και γι’ αυτό η εν λόγω πολιτική εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ.

»Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στον δραστικό περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης σε δημόσιους χώρους, ενώ ενθαρρύνει και την ένταξη των εξαρτημένων ατόμων σε προγράμματα απεξάρτησης» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ωστόσο, ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη λύση είναι προβληματικός, καθώς οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης πρέπει να αφορούν μόνον τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί ιατρικά ως τοξικοεξαρτημένα, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις ορθής εφαρμογής της.

»Στις ρυθμίσεις αυτές θα προχωρήσει η ΝΔ αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σχετικά άρθρα