Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Οι προτάσεις του ΔΝΤ νηπιαγωγείο μπροστά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη

Τζανακόπουλος: Οι προτάσεις του ΔΝΤ νηπιαγωγείο μπροστά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Ελληνικά Ομόλογα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία,

«Η έκδοση 10ετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας. Όλα τα αφηγήματα περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου ή περί αδυναμίας εξόδου στις αγορές καταρρέουν. Η ίδια η πραγματικότητα σφυροκοπά τα επιχειρήματα του κ.Μητσοτάκη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο.

Όπως είπε, «είναι η 1η φορά ύστερα από μια 10ετία που το Δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο που αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του 2004-2005. Η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους της».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «πλέον οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος είναι αξιόπιστος και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη νέα μεταμεταμνημιακή περίοδο και ποιος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταστροφολογεί.

»Ό,τι και αν έχει πει ο κος Μητσοτάκης έχει καταρρεύσει από την ίδια την πραγματικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε όπως άρμοζε στον κ.Μητσοτάκη που ισχυρίζεται ότι οι αγορές εμπιστεύονται την οικονομία μας επειδή θα έχουμε εκλογές: Οι αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται το σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ΝΔ στην αντιπολίτευση και άρα ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.

«Οι προτάσεις του ΔΝΤ θα θυμίζουν νηπιαγωγείο μπροστά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ όταν κυβερνούσε και είχε την ευκαιρία να διαπραγματευθεί για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είχε αποδεχτεί 4,5% για τα έτη 2016, 2017, 2018 ενώ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είχε αποδεχτεί ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων με Μ.Ο 4% έως το 2031.

Η κυβέρνησή μας κατάφερε με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει αυτούς τους στόχους.

Για την περίοδο 2015-2018 κατάφερε να δημιουργήσει ένα χώρο περίπου 15-20 δισ., για το 2019-2022 συμφώνησε για ένα 3,5% και από εκεί και πέρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο περίπου 2%.» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Παρά τους αδιανόητα υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε αποδεχτεί η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ να τους πιάσει. Το 2015 είχε στόχο 3% και η τότε κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει 0,1% που δημιούργησε μια τρύπα περίπου 6 δις με βάση τις ίδιες τις προβλέψεις του 2ου προγράμματος.

Ο κος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει καμία διαπραγμάτευση. Φαντασιώνεται ότι αφού εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης που θα οδηγήσει σε «αναπτυξιακό άλμα» τότε θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν ως δώρο ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 ή το 2022».

«Οι προτάσεις του ΔΝΤ θα θυμίζουν νηπιαγωγείο μπροστά στο πρόγραμμα του κου Μητσοτάκη: Aπολύσεις, μειώσεις μισθών, απορύθμιση αγοράς εργασίας, διάλυση κοινωνικού κράτους, μείωση του κανόνα 1:1 στο 1:5, διάλυση του ασφαλιστικού τινάζοντας στον αέρα τις συντάξεις 2,5 εκατ. ανθρώπων» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η φαντασιωτική στρατηγική του κου Μητσοτάκη στην κυριολεξία απειλεί να γυρίσει την Ελλάδα στις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου του 2012-2013 ή και χειρότερα».

«Εφόσον ο συσχετισμός δύναμης το επιτρέψει και ανοίξει μια συνολική συζήτηση για τα θέματα της λιτότητας στην Ευρώπη, είναι μόνο μια κυβέρνηση Τσίπρα που μπορεί λόγω και της αξιοπιστίας που έχει πλέον να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην δεξιά και στην ακροδεξιά»

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές γραμμές που συγκρούονται στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες επέλεξαν για την διαχείριση της κρίσης μια πολιτική σκληρότατης λιτότητας.

Η κυριαρχία αυτών των δυνάμεων έχει δημιουργήσει το έδαφος επάνω στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς, οι οποίες αμφισβητούν τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες και την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Συγκροτείται ένα “μαύρο μέτωπο”, η επικράτηση του οποίου θα είναι καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι παρ΄ ότι συντάχθηκε στην Ευρώπη με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά του κ. Ορμπάν, συρόμενος από τις αποφάσεις του ΕΛΚ, την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος του, όπως ο κ. Κύρτσος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον κ. Ορμπάν.

«Αν παρατηρήσουμε τη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση του προσφυγικού και τις καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε, «θέσεις της για την οικονομία, διαπιστώνουμε ότι από ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού πολιτικού λόγο, το οποίο αποτελεί και το σημείο επαφής της με πολιτικές δυνάμεις τύπου Όρμπαν και Κούρτς», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι «δείχνει να ταυτίζεται με τη ΝΔ και αυτό είναι που δημιουργεί όρους αναδιαρθρώσεων και αναδιαμορφώσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα», ενώ για το Ποτάμι είπε, πως δεν έχει σαφή στρατηγική και γι αυτό οδηγήθηκε στη σημερινή του κρίση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «εκφράζει και εκπροσωπεί την αριστερά, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και τμήματα ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλότερα εισοδήματα και επιδιώκει να εκφράσει και ένα τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην δεξιά και στην ακροδεξιά, στις ευρωεκλογές με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναβαθμισμένος».

«Η Δούρου έκανε αυτό το οποίο όφειλε»

Ερωτηθείς τέλος για τα πορίσματα και τις διώξεις σχετικά με τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, είπε ότι δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη, ενώ παράλληλα εκτίμησε, ότι «ασκήθηκαν πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις», προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

«Πιστεύω ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε, σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση σε μια πρωτοφανώς ακραία συνθήκη, αυτό το οποίο όφειλε, με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητές της.

»Αναμένουμε τη δικαστική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε ότι δε μπορούν να δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πολιτικές εντυπώσεις κατά τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει η αντιπολίτευση και ένα κομμάτι του αντιπολιτευόμενου Τύπου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε:

«Παρατηρούμε, όμως, στην υπόθεση αυτή μια διαφορετική προσέγγιση από ότι σε άλλες, στις οποίες η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει διώξεις, έχει προχωρήσει σε πορίσματα που αφορούν στο παλιό πολιτικό σύστημα.

»Εκεί τις περισσότερες φορές οι εμπλεκόμενοι, πολιτικά κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα, έχουν μιλήσει για σκευωρίες και έχουν απειλήσει δικαστές ή μάρτυρες, έχουν κάνει διάφορες ακραίες και εξωθεσμικές κινήσεις.

»Δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιες ενέργειες και αυτό αναδεικνύει και τη διαφορετική ποιότητα των πολιτικών χώρων.

»Υπάρχουν από την ΝΔ και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Σχετικά άρθρα