Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεωργία Γεννιά: «Απουσία έως σήμερα πολιτικής δέσμευσης του κράτους για την επίλυση του δημογραφικού»

Γεωργία Γεννιά: «Απουσία έως σήμερα πολιτικής δέσμευσης του κράτους για την επίλυση του δημογραφικού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Γεωργία Γεννιά, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ΣΥΡΙΖΑ, Υπογεννητικότητα,

«Η επίλυση του δημογραφικού αφορά συνολικά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την προστασία της εργασίας, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την εξάλειψη κάθε κοινωνικού αποκλεισμού»

Με τη συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική του τόπου και με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνέδεσε την αύξηση του πληθυσμού, ως λύση στο δημογραφικό μας πρόβλημα, η βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 05/03/19 επί του σχετικού πορίσματος της διακομματικής επιτροπής.

«Το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τόσο δημογραφική συρρίκνωση, όσο και δημογραφική γήρανση», είπε η κ. Γεννιά.

Τόνισε δε ότι στην ελληνική περίπτωση συντρέχει ως επιβαρυντικός παράγοντας η απουσία έως σήμερα πολιτικής δέσμευσης, από την πλευρά του κράτους, για την επίλυση του προβλήματος.

Η βουλευτής χαρακτήρισε αναγκαία, αλλά ανεπαρκή, την επιδοματική στήριξη, η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται από πολιτικές που εναρμονίζουν την οικογενειακή, προσωπική και εργασιακή ζωή.

Έκανε λόγο για διασφάλιση απέναντι στο ενδεχόμενο απώλειας εργασίας και στον κίνδυνο της φτώχειας των νοικοκυριών, για κοινωνική ένταξη των μεταναστών, για πρόληψη και εξάλειψη κάθε κοινωνικού αποκλεισμού, είτε των έμφυλων ανισοτήτων, είτε των διακρίσεων στην αγορά εργασίας και για ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτικών που αφορούν στην αύξηση του πληθυσμού και στην επίλυση του δημογραφικού μας προβλήματος.

Ακολουθεί η ομιλία της κ. Γεννιά στη Βουλή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

»Το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τόσο δημογραφική συρρίκνωση όσο και δημογραφική γήρανση.

»Η κρίση του 2010 λειτουργεί καταλυτικά, ώστε τόσο το φυσικό ισοζύγιο με την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων, όσο και το μεταναστευτικό ισοζύγιο με την υπεροχή αυτών που εγκαταλείπουν την χώρα σε σχέση με αυτούς που φθάνουν στην χώρα, να παίρνουν καθαρή αρνητική τροχιά.

»Η αναπόδραστη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιτείνει την δημογραφική απαισιοδοξία με δεδομένο ότι οι διαθέσιμες προβολές κάνουν λόγο για μειώσεις έως και 1,4 εκατ. το 2035 – σε σχέση με το 2015 – και έως 2,5 εκατ. το 2050.

»Στην ελληνική περίπτωση συντρέχει ως επιβαρυντικός παράγοντας και η απουσία έως σήμερα πολιτικής δέσμευσης από την πλευρά του κράτους για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

»Ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 (άρθρο 21 παρ. 5) ενέταξε την δημογραφική πολιτική στις μέριμνες της πολιτείας η διάταξη παρέμεινε ατελής χωρίς τα αναγκαία μέσα υποστήριξής της σε επίπεδο νομοθεσίας ή και πολιτικών.

»Το αισιόδοξο είναι ότι όλοι έχουμε διαπιστώσει και παραδεχτεί ότι το πρόβλημα υφίσταται και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να συζητήσουμε, να προτείνουμε, και εν τέλει, να λάβουμε μέτρα και για την αντιμετώπισή του.

»Με βάση τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, η βασική παραδοχή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι πως η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης.

»Η οποία θα βρίσκεται σε παράλληλο βηματισμό και σε αντιστοίχιση με την συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική.

»Ειδικότερα ως προς την κοινωνική πολιτική, η δημογραφική πολιτική θα πρέπει να «συναντά» και να αλληλοσυμπληρώνεται από τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, την μητρότητα/γονεϊκότηα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί».

Σχετικά άρθρα