Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σταθάκης αρνείται ότι καθυστερεί τις έρευνες υδρογονανθράκων – Μανιάτης: «Μπορούσες και πιο γρήγορα»

Ο Σταθάκης αρνείται ότι καθυστερεί τις έρευνες υδρογονανθράκων – Μανιάτης: «Μπορούσες και πιο γρήγορα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Σταθάκης, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κίνημα Αλλαγής, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), ΠΑΣΟΚ, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καλώντας να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ολοκληρώθηκε με τη μονογραφή των συμβάσεων ένα χρόνο μετά.

Πρόσφατα, συνέχισε ο ίδιος, υπεβλήθη η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία -όπως σημείωσε- θα πρέπει σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές.

Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

Τι δήλωσε ο Μανιάτης

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης -αν και όπως είπε δεν τις έχει δει ακόμα.

Υπογράμμισε πάντως ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα μπορούσε να προκηρυχθεί πριν από τη μονογραφή ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ανέφερε ακόμη ότι το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που αποκαλύφθηκε πριν από δυόμισι χρόνια, σήμερα είναι σε πλήρη εκμετάλλευση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μανιάτης άσκησε κριτική για καθυστέρηση των επενδύσεων ενώ δήλωσε αντίθετος με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο και επανέλαβε την πρόταση να ενταχθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Σημείωσε τέλος την ανάγκη να παραμείνει στον κατάλογο των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η ηλεκτρική διασύνδεση Αττική – Κρήτη – Κύπρος.

Παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη και εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας), η μεταρρύθμιση της αγοράς (αποκρατικοποιήσεις δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2019) και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας (με μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας από το εξωτερικό).

Σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των νησιών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από την πετρελαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτή.

Σχετικά άρθρα