Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Novartis: Πρώην υπουργός της ΝΔ το νέο πρόσωπο στο σκάνδαλο – Η μάρτυρας-κλειδί

Novartis: Πρώην υπουργός της ΝΔ το νέο πρόσωπο στο σκάνδαλο – Η μάρτυρας-κλειδί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Εισαγγελία Διαφθοράς, Εφημερίδα Νέα Σελίδα, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis,

Ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, πέραν των γνωστών δέκα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, εντόπισαν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που διερεύνησαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», πρόκειται για πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής. Ως εκ τούτου, το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που κατατέθηκε ήδη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αναμένεται να ακολουθήσει την πάγια σε αυτές τις περιπτώσεις πορεία, δηλαδή να μεταβιβαστεί στη Βουλή.

Στο πόρισμα περίπου 745 σελίδων (3.000 σελίδες με τα συνημμένα) περιγράφεται με ακρίβεια το πάρτι με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων υπέρ της Novartis από το 2006 έως το 2014.

Από τους ελεγκτές της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, υπό την κυρία Μαρία Παπασπύρου, ερευνήθηκαν δειγματοληπτικά πέντε φάρμακα της Novartis, όπου διαπιστώθηκαν ακραίες τιμές σε αντικαρκινικά αλλά και σε σκευάσματα που είχαν σχέση με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κουτιά που τιμολογήθηκαν 1.000 ευρώ υπολογίστηκαν με βάση τις ακριβότερες τιμές, με αποτέλεσμα αφενός να γίνονται απρόσιτα για τους ασθενείς, αφετέρου να εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη για συγκεκριμένα Ταμεία.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τη ζημία που έγινε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού οι ελεγκτές δειγματοληπτικά μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους τους.

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία

Ραγδαίες αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα οι δικαστικές εξελίξεις, καθώς τα νέα στοιχεία του πορίσματος αναμένεται να χρησιμεύσουν στην Εισαγγελία ώστε να «δεθούν» οι κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας με τις επιβαρρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος (νόμος 1608/1950).

Για τη σύνταξη του πρώτου πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν ληφθεί καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι ως ειδικοί κατέγραψαν το πώς οι υπερτιμολογήσεις αλλά και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αποτελούσε καθημερινότητα για συγκεκριμένες επιτροπές του υπουργείου Υγείας εκείνη την περίοδο.

Κανείς δεν ανήκει στους προστατευόμενους και προέρχονται από πρόσωπα που βρέθηκαν σε επίμαχες υπηρεσιακές θέσεις.

Νέα επίσης επιβαρυντικά στοιχεία για κάποιους ερευνώμενους πολιτικούς προκύπτουν και από καταθέσεις μαρτύρων για το ποιοι συνέτασσαν τις υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν σκευάσματα της Novartis στον κατάλογο, ο οποίος συντασσόταν από το υπουργείο Υγείας.

Η μάρτυρας-κλειδί

Μεταξύ των μαρτύρων είναι και μια γυναίκα, η οποία κατέγραψε χαρακτηριστικά τις ευθύνες στελεχών εταιρείας συμβούλων που καθοδηγούσε με αριστοτεχνικό τρόπο υπέρ της Novartis την πολιτική συγκεκριμένων υπουργείων.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε και στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, που ερευνά το σκάνδαλο, με κατηγορούμενο τον Κώστα Φρουζή για ενεργητική δωροδοκία και τον άλλοτε προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, για παθητική δωροδοκία.

Στο μεταξύ, για τουλάχιστον δύο υπουργούς, οι οποίοι λειτούργησαν ως… σύμβουλοι της Novartis και όχι υπέρ του ελληνικού λαού, εντοπίζονται ευθύνες για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Για τρίτο πρόσωπο (πρώην υπουργό) έχει παραγγελθεί ειδικό πόρισμα για δύο υπέρογκες προμήθειες.

Η μία αφορά στην είσπραξη του υπέρογκου ποσού των 13 εκατ. ευρώ από άτομο που αργότερα κατηγορήθηκε για υπόθεση ναρκωτικών και προαγωγή σε πορνεία ανήλικων κοριτσιών.

Από το πρόσωπο αυτό φαίνεται ότι εντοπίζεται η πορεία χρήματος προς την Ελβετία για πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Σχετικά άρθρα